Zatlers atgādina par vienprātības nepieciešamību

Šodien Latvijas pirmā Valsts prezidenta Jāņa Čakstes 150 gadu jubilejas uzrunā pie Čakstes pieminekļa Jelgavā Valsts prezidents Valdis Zatlers akcentēja vajadzību pēc vienprātības gan valsts pārvaldē, gan sabiedrībā.

"Es šobrīd stāvu pie pirmā Valsts prezidenta pieminekļa, un mēs šaubāmies, kādi vadoņi mums vajadzīgi tagad. Es domāju, ka ne tie, kas izdara visu, bet gan tie, kas iedvesmo, lai mēs varētu darīt paši. Ne tādi, kas pārvalda valsti savās interesēs, bet tādi, kas to dara tautas interesēs... Vienprātība ir tas, kas šodien ir nepieciešams, jo no vienprātības izaug valsts," pauda Zatlers, atzīstot, ka Čakste atstājis ļoti bagātu politiskos mantojumu, kurš ir noderīgs arī tagad.

Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš (ZZS) savā uzrunā pauda, ka jelgavnieku sirdīs ir lepnums par tādiem novadniekiem kā Čakste.

"Čakste savulaik runāja, ka Latvijā ir par daudz partiju un ka partijas savā starpā ķildojas un nespēj vienoties. Viņš runāja par izglītību un tās ieguldījumu tautas nākotnē. Daudzas Čakstes atziņas ir aktuālas arī tagad," secināja Rāviņš, runas nobeigumā sveicot Jāni Čaksti viņa dzimšanas dienā tā, it kā viņš būtu klāt piemiņas pasākumā.

Līdzīgu sveicienu savam vecvectēvam veltīja arī Jāņa Čakstes mazmazmeita Kristīne Čakste. Viņa dalījās pieņēmumos, kā pirmais prezidents būtu lūkojies uz tagadni, ja pats tajā piedalītos.

"Viņš vienmēr uzskatīja, ka vējš pūš vienādi visiem cilvēkiem. Un viņš nesūdzētos, ka vējš pūš vai ka tas pūš nepareizi, bet tā vietā viņš saliktu buras tā, lai ar šā vēja palīdzību sasniegtu mērķi," pauda Kristīne Čakste, secinot, ka krīzes apstākļos vecvectēvs, visticamāk, stimulētu attīstīt valsti, kurā cilvēki nebaidās uzņemties iniciatīvu.

Piemiņas pasākumā līdztekus Čakstes dzimtai, Valsts prezidentam un Jelgavas pašvaldības vadībai piedalījās arī Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags, Latvijas Lauksaimniecības universitātes rektors Juris Skujāns un citi.

LETA jau ziņoja, ka 14.septembrī aprit 150 gadi, kopš dzimis Latvijas valsts pirmais prezidents Jānis Čakste. Par godu nozīmīgajai gadskārtai Jelgavā un citur Latvijā plānoti vairāki piemiņas pasākumi.

Rīgā Latvijas Universitātes (LU) Mazajā aulā notika Latvijas valsts pirmā prezidenta 150.dzimšanas dienai veltīts sarīkojums "Taisnība vienmēr uzvarēs". Sarīkojuma dalībniekus uzrunāja Valsts prezidents Valdis Zatlers, LU rektors Mārcis Auziņš, Čakstes dzimtas pārstāvji, akadēmiķis Jānis Stradiņš, Politikas zinātņu nodaļas docents Ivars Ījabs, Čakstes stipendijas laureāte Lana Svarinska, akadēmiskās vienības "Austrums" pārstāvis, Jāņa Čakstes grāmatas "Taisnība vienmēr uzvarēs" sastādītājs Ainārs Dimants.

Pēc tam notika atceres pasākums Otrajos Meža kapos Rīgā, kam sekoja atceres pasākums izcilā politiķa dzimtajā pusē, Jelgavā, pie Jāņa Čakstes pieminekļa.

Svarīgākais