NATO gaisa telpu virs Baltijas sargās Polijas iznīcinātāji

1.maijā, nomainot Francijas Gaisa spēku karavīrus, dežūru NATO gaisa telpā virs Baltijas valstīm sāka Polijas Gaisa spēku kontingents, kurš šo uzdevumu veiks jau trešo reizi.

Pirms tam Polijas piloti un viņu atbalsta personāls gaisa telpas patrulēšanu veica 2006.gada janvārī – martā un 2008.gada martā – jūnijā, nra.lv informēja Aizsardzības ministrijā.

Zokņu aviācijas bāzē, no kuras patlaban tiek veikta Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misija, vairāk nekā simts karavīru lielais Polijas Gaisa spēku kontingents ar četriem iznīcinātājiem "MiG-29" ieradās 30.aprīlī, svinīgā ceremonijā nomainot kopš 4.janvāra dežūrējošos Francijas pilotus, kuri savus uzdevumus pildīja ar četriem jaunākās paaudzes iznīcinātājiem "Mirage-2000".

Neskatoties uz lidojumiem nepiemērotiem laika apstākļiem, Francijas gaisa spēku piloti Baltijas gaisa telpā veica aptuveni 140 treniņlidojumus.

Polijas kontingents, kura sastāvā ir arī astoņi piloti, galvenokārt ir komplektēts ar personālu no 23.aviācijas bāzes un 1.taktiskā eskadrona, kas izvietots netālu no Varšavas. Zokņos izvietoto kontingentu, kuram dots nosaukums „Eagle 3”, komandēs pulkvežleitnants Roberts Kozaks (Robert Kozak), kura komandētais 1.taktiskais eskadrons patrulēšanu Baltijas gaisa telpā veiks otro reizi – pirms tam eskadrons šo uzdevumu veica arī 2006.gadā.

NATO dalībvalstis aviācijas bāzē Zokņos iznīcinātājus un to atbalsta vienības, lai tās veiktu Baltijas gaisa telpas patrulēšanu, sāka izvietot 2004.gadā, kad Latvija, Lietuva un Igaunija kļuva par pilntiesīgām Alianses dalībvalstīm.

Svarīgākais