"100 tēti Latvijai" par to, kā būt tēvam

TĒTI BĒRNIEM UN LATVIJAI. Vairāki tēti – dīdžejs Toms Grēviņš, mūziķis Juris Kaukulis, TV3 laika ziņu diktors Ansis Klintsons un citi – vakar atklāja iedvesmas fotosienu 100 tēti Latvijai © Publicitātes foto

Gaidot Tēva dienas festivālu 2017, Latvijas vecāku organizācija Mammamuntetiem.lv Vērmanes dārzā Rīgā atklājusi iedvesmas fotosienu 100 tēti Latvijai. Gaišas domas un stiprinoši vārdi no tēta tētim.

«Simt tēti nozīmē simts iedrošinošu smaidu un divsimts sargājošu roku,» saka projekta 100 tēti Latvijai idejas autore, organizācijas Mammamuntetiem.lv vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa. «Tētis bērna dzīvē ir tikpat svarīgs, cik mamma, un šī iedvesmas fotosiena ir iespēja pateikt paldies visiem labajiem tētiem, godināt tos tētus, kas jau šobrīd iesaistās bērna dzīvē un audzināšanā, stiprinot viņu kā tēvu un vīriešu pašapziņu.» I. Akmentiņa-Smildziņa uzskata, ka tētu paustā pieredze par tēva lomu varētu iedvesmot citus vīriešus Latvijā kļūt par vēl labākiem tētiem, veidojot laimīgāku sabiedrību. «Apkopojot simts un vairāk tētu portretus un domas, veidosies Latvijas tēta kopējais portrets,» piebilst šīs idejas autore.

Fotosienas izveidē aicināts iesaistīties ikviens tētis, sūtot savu foto un kādu savu atziņu, kas radusies, esot tētim, uz e-pastu: redakcija@mammam.lv. Līdz pat Latvijas valsts simtgadei Tēva dienas oficiālajā vietnē www.tevadiena.lv tiek veidota Latvijas tētu portretu galerija, ko papildinās viņu atziņas par tēva lomu un pārdomas par to, ko viņi vēlas iemācīt un nodot tālāk saviem bērniem, kā arī stiprinoši vārdi citiem tētiem. Pašlaik šajā vietnē jau 15 tēti dalījušies pārdomās, kāpēc viņiem patīk tēva loma un kāpēc ir vērts būt tētim uz pilnu slodzi. Rokgrupas Dzelzs vilks solists Juris Kaukulis, Marta un Rūtas tētis, stāsta: «Vai man patīk būt tētim? Tu vienkārši esi tētis. Tas ir kā elpot, kā dzīvot. Man patīk, ka kopš bērnu ienākšanas ģimenē es vairāk ieklausos citos, mēģinu labāk izprast apkārtējos, sniegt atbalstu un domāt par viņu vajadzībām.» Gaidot Tēva dienu un godinot tētus, ikviens aicināts publicēt tētu bildes arī sociālajos tīklos, izmantojot tēmturus #TevaDienaKatruDienu un #100tetiLatvijai. Šogad Tēva dienas festivāls notiks 9. septembrī, kas sāksies pulksten 12 ar gājienu no Brīvības pieminekļa uz Vērmanes dārzu.



Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.