PVD: "Baltic Pork" cūku novietnē grūsnās sivēnmātes turētas nepiemērotos apstākļos

© Nora Krevneva/ F64 Photo Agency

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) saistībā ar saņemto informāciju no biedrības "Dzīvnieku brīvība" par labturības prasību pārkāpumiem cūkkopības uzņēmuma "Baltic Pork" novietnē tajā veicis pārbaudi un konstatējis ilgstošu grūsno sivēnmāšu turēšanu individuālajos nevis atnešanās aizgaldos, pastāstīja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

"Saņemot informāciju par iespējamiem pārkāpumiem SIA "Baltic Pork" cūku novietnē, PVD nekavējoties veica pārbaudi, kurā aizdomas par to, ka grūsnās sivēnmātes tiek ilgstoši turētas individuālajos nevis atnešanās aizgaldos, apstiprinājās," sacīja Meistere. Viņa piebilda, ka par konstatētajiem pārkāpumiem PVD ir sācis administratīvo lietvedību, un uzņēmums "Baltic Pork" turpmāk būs pastiprinātā PVD uzmanības lokā.

Vienlaikus PVD izvērtēs arī "Baltic Pork" iepriekš veikto pārbaužu rezultātus un PVD inspektora, kas šīs pārbaudes veicis, atbildību.

Tāpat PVD pievērsīs pastiprinātu uzmanību labturības prasību ievērošanai arī citās cūku novietnēs, veicot biodrošības pārbaudes, pastāstīja Meistere.

Viņa piebilda, ka PVD cūku fermās regulāri konstatē dažāda rakstura, tostarp labturības prasību pārkāpumus, kas cūku turētājiem noteiktos termiņos ir jānovērš. Gadījumos, kad tas netiek darīts vai arī nopietnu pārkāpumu gadījumā uzņēmumi tiek saukti pie administratīvās atbildības.

Jau ziņots, ka, saskaņā ar TV3 raidījumā "Nekā personīga" 3.septemrbī vēstīto, organizācija "Dzīvnieku brīvība" "Baltic Pork" fermā Allažu pagastā ir konstatējusi rupjus dzīvnieku tiesību un likumu pārkāpumus, tostarp dzīvnieku sišanu, pusdzīvus priekšlaikus dzimušus sivēnus un sivēnmāšu turēšanu aizgaldos, kuros tās nespēj apgriezties.

Tāpat "Dzīvnieku brīvība" pārstāvji pauduši pārmetumus PVD par labturības prasību ievērošanas kontroli, jo nesen notikušā dienesta ikgadējā labturības pārbaudē "Baltic Pork" fermā PVD reģionālās nodaļas darbinieki nekādus pārkāpumus nav atraduši.

Tūlīt pēc televīzijas sižeta "Dzīvnieku brīvība" izplatīja arī paziņojumu, kurā uzsvēra, ka šis neesot pirmais gadījums, kad PVD "ilgstoši pieļauj likuma pārkāpumus industriālajās fermās".

"Regulāri sastopoties ar šādu PVD darbu, rodas iespaids, ka uzraugošais dienests ne tikai nevēlas konstatēt dzīvnieku labturības pārkāpumus, bet arī cenšas diskreditēt trauksmes cēlēju iegūto informāciju, nereti nostājoties likumpārkāpēju pusē. Šāda PVD rīcība raida skaidru signālu, ka uz dzīvnieku aizsardzības likuma pārkāpšanu iestāde skatās caur pirkstiem, radot pārkāpējos visatļautības sajūtu. Kā redzams praksē, ja, pārkāpjot likumu, var nopelnīt vairāk, daudzi ražotāji to nevilcinās izmantot, kamēr sabiedrības intereses uz dzīvnieku aizsardzību tiek atstātas novārtā," teikts "Dzīvnieku brīvība" paziņojumā.

"Baltic Pork" pārstāvji savukārt pārmetumus par sivēnmāšu ilgstošu turēšanu sprostos noraidījuši, paziņojot, ka visas cūku labturības prasības tiek ievērotas.