"Zilo karogu" iespējams piešķirsvisām pieteiktajām Latvijas peldvietām un jahtu ostām

© publicitātes foto

Starptautiskā žūrija šogad ekosertifikātu "Zilo karogu" varētu piešķirt visām iepriekš pieteiktajām 11 Latvijas peldvietām un divām jahtu ostām.

Kā aģentūru LETA informēja Vides izglītības fonda (VIF) ekosertifikācijas programmu vadītājs Jānis Ulme, oficiālā apstiprinājumu vēstule no starptautiskās žūrijas līdz Latvijai vēl nav nonākusi, taču nekas neliecina par to, ka kāda no nacionālās žūrijas izvirzītajām peldvietām vai jahtu ostām nebūtu izturējusi starptautiskās žūrijas vērtēšanu.

Pirmo reizi izskatīšanai starptautiskajā žūrijā tika virzīti divi jauni pretendenti - Kuldīgas peldvieta "Mārtiņsala" un Jēkabpils pilsētas Radžu peldvieta. Ulme uzsvēra, ka jaunie "Zilā karoga" kandidāti bija labā līmenī, tādēļ, iespējams, šīs peldvietas pirmo reizi saņems "Zilo karogu".

Jau ziņots, ka pagājušajā gadā Kuldīgas peldvieta "Mārtiņsala" un Jēkabpils pilsētas Radžu peldvieta tika noraidītas nacionālajā žūrijā, bet, veicot nepieciešamos uzlabojumus, šogad tās pirmo reizi tika nodotas starptautiskajai vērtēšanai.

"Zilā karoga" ekosertifikātam pieteiktas arī Ventspils pilsētas peldvieta, Jūrmalas pilsētas Majoru un Jaunķemeru peldvietas, Daugavpils pilsētas Lielā Stropu ezera peldvieta un peldvieta "Stropu vilnis", kempinga "Abragciems" peldvieta Engures novadā, Rīgas pilsētas Vakarbuļļu peldvieta un Liepājas pilsētas peldvietas "Dienvidrietumu pludmale" un "Pludmale pie stadiona".

Jahtu ostu kategorijā starptautiskai žūrijai tika izvirzīts Liepājas jahtu centrs un jahtu piestātne "Pāvilosta Marina".

Kā ziņots, "Zilā karoga" pieteikumi tiek vērtēti divos līmeņos - nacionālā un starptautiskā. Latvijā "Zilā karoga" kandidātus vērtē nacionālā žūrija, kuras sastāvā ir pārstāvji no Vides ministrijas, Satiksmes ministrijas, Veselības ministrijas, Valsts ugunsdrošības un glābšanas dienesta, Tūrisma attīstības valsts aģentūras, Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Zēģelētāju savienības, Vides aizsardzības kluba un citām institūcijām un organizācijām.

"Zilais karogs" ir pasaules populārākais tūrisma ekosertifikāts, ko plaši pazīst gan iedzīvotāji, gan pašvaldības un vides institūcijas. Tas tiek piešķirts trijās kategorijās - "Zilais karogs" peldvietām, "Zilais karogs" jahtu ostām, kā arī "Zilais karogs" individuālajām jahtām.

"Zilā karoga" kritēriji ir sadalīti četrās grupās - vides izglītība un informācija, ūdens kvalitāte, apsaimniekošana un serviss, drošība. Peldvietām, lai iegūtu "Zilā karoga" balvu, ir jāatbilst 29, bet jahtu ostām - 22 kritērijiem.