Keris: Veselības aprūpes finansēšanas likumprojekts ir labākais, kāds līdz šim bijis

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Bažas par Veselības aprūpes finansēšanas likuma stāšanos spēkā ar nākamā gada janvāri joprojām pastāv, jo likumprojekta virzībā vēl ir daudz posmu, teica Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) priekšsēdētājs Valdis Keris.

Pēc Kera paustā, patlaban pieņemts kompromisa lēmums par tālāk virzāmo likumprojekta variantu, līdz ar to "mājas darbs" no Veselības ministrijas (VM) un Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) Veselības aprūpes nozares apakšpadomes puses ir izpildīts, un tagad atliek cerēt, ka arī pārējie likumprojekta virzībā iesaistītie pret procesu izturēsies godprātīgi un atbildīgi, lai likumprojekts virzītos uz priekšu bez liekas kavēšanās. Vienlaikus LVSADA likumprojekta virzībai ļoti rūpīgi sekos līdzi, piebilda Keris.

Veselības aprūpes finansēšanas likumprojektu Veselības apakšpadomei bija jāizstrādā līdz 8.septembrim, tomēr, kā norādīja Keris, tik ilgs laiks nebija nepieciešams. Viņš norādīja, ka parasti šādi termiņi tiek uzdoti ar nelielu rezervi, jo visādi varot gadīties, tomēr darbs pie likumprojekta aizvadītajās dienās notika pietiekami intensīvi, lai varētu lēmumu pieņemt ātrāk un tas arī izdevās.

Keris skaidroja, ka kompromisa variantā ir vairāki grozījumi, kurus LVSADA panāca, tomēr bijušas arī atsevišķas detaļas, kur arodbiedrībai nācās piekāpties, bet šāda rīcība sarunu procesā esot pieļaujama. Vienlaikus arodbiedrības uzstādījums likumā iekļaut veselības nozares un mediķu atalgojumam nepieciešamo finansējuma pieaugumu arī kompromisa variantā tiek saglabāts.

Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

LVSADA priekšsēdētājs uzskata, ka tagad likumprojektā ir ļoti daudz konkrētības un valdībā iesniedzamais variants ir labākais, kāds līdz šim bijis.

Jau ziņots, ka ceturtdien NTSP Veselības aprūpes nozares apakšpadomes sēdē tika panākta vienošanās par Veselības aprūpes finansēšanas likumprojekta kompromisa variantu.

Kā aģentūrai LETA teica veselības ministre Anda Čakša, visām pusēm vienojoties, izstrādāts kompromisa variants, apvienojot VM un arodbiedrības veselības aprūpes finansēšanas likumprojektu variantus, kā arī pievienojot NTSP sēdē izteiktos priekšlikumus.

Ministre norādīja, ka tagad likumprojekts tiks nodots ātrai izskatīšanai VM, lai to sagatavotu iesniegšanai valdībā un tālāk Saeimā, kur vēl par vairākiem jautājumiem varētu būt diskusijas, piebilda Čakša.

Politiķe norādīja, ka likumprojekts valdībā varētu tikt iesniegts aiznākošajā nedēļā.

Svarīgākais