Elektronisko mediju likumprojektu kritizē par sabiedrisko mediju finansējuma neskaidrībām

Jaunajā Elektronisko mediju likumprojektā nav atrisināts sabiedrisko mediju finansēšanas jautājums, atstājot to politiķu aktuālo interešu noteiktas izvēles varā, biznesa portālam "Nozare.lv" atzina mediju eksperte, Rīgas Stradiņa universitātes Komunikācijas fakultātes žurnālistikas studiju programmas vadītāja Anda Rožukalne.

Eksperte norāda, ka tādējādi arī pēc jaunā likuma pieņemšanas saglabāsies nestabilitāte attiecībā uz sabiedrisko mediju attīstību Latvijā. "Sabiedriskie mediji arī turpmāk tiks pakļauti īstermiņa lēmumiem un tam, kāda ir kopējā finansiālā situācija valsts budžetā," sacīja Rožukalne.

Kā piemēru viņa min "Latvijas Radio 2" (LR2) koncesijas projekta neveiksmi. "Koncesijas ideja pēc gadu ilgas vilcināšanās ir noraidīta, izvērtējot projektu iztērēta valsts nauda, bet patlaban Latvijas Radio ieguvis papildu finansējumu. Kopumā no sabiedrības un LR interešu viedokļa tas ir pareizs lēmums, bet vienlaikus tas ir īstermiņa lēmums, kas nav vērsts uz situācijas uzlabošanu ilgākā laikā," norāda Rožukalne.

Eksperte uzsver, ka ilgi vilktais un gatavotais likums, diemžēl, ir kompromiss. "Elektronisko mediju likumprojektā jau pirms pieņemšanas atstātas problēmas, kas ietekmēs arī citas šī likuma darbības sfēras. Politiķi kārtējo reizi pierādījuši nevēlēšanos atrisināt sabiedrisko mediju finansēšanas jautājumus," sacīja mediju eksperte.

Kā ziņots, 15.aprīlī Saeima otrajā lasījumā pieņēma Elektronisko mediju likumprojektu, kurš pēc Latvijas Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisijas ierosinājuma ir pārdēvēts par Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumprojektu.

Jauns likums nepieciešams, lai noteiktu Latvijas jurisdikcijā esošo elektronisko plašsaziņas līdzekļu darbības, veidošanas, reģistrācijas un uzraudzības kārtību atbilstoši mūsdienu tehnoloģijām un Eiropas Savienības prasībām.

Kā ziņots, lai novērstu Latvijas Radio programmas "Latvijas Radio 2" darbības apturēšanu pēc šī gada 1.maija un nodrošinātu tās darbības nepārtrauktību līdz gada beigām, valdība lēma papildus piešķirt 183 069 latus no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

Valdības rīkojuma projektā skaidrots, ka, tā kā patlaban atbilstoši Publiskās un privātās partnerības likumā noteiktajam valdība joprojām nav pieņēmusi lēmumu par publiskās un privātās partnerības procedūras sākšanu attiecībā uz "Latvijas Radio 2" nodošanu koncesijā, ir radusies situācija, kas var negatīvi ietekmēt tā darbību, un rezultātā var nākties lemt par programmas "Latvijas Radio 2" darbības apturēšanu pēc 2010.gada 1.maija.