Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Pacienti: Veselības ministrija, beidziet mūs mānīt

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Iekaisīgu zarnu slimību un psoriāzes pacienti aicina Veselības ministriju izbeigt pacientu mānīšanu un nodrošināt efektīvu medikamentu pieejamību. Latvijas Krona un kolīta slimnieku biedrības valdes loceklis Zigurds Prūsis norāda, ka nākamgad plānotais valsts kompensācijas apmēra palielinājums neattieksies uz smagi slimajiem pacientiem, kuriem nepieciešami bioloģiskie medikamenti.

No nākamā gada medikamentu cenas kompensāciju pacientiem, kuri slimo ar iekaisīgām zarnu slimībām un psoriāzi, paredzēts palielināt no pašreizējiem 75 līdz 100 procentiem, taču, kā uzsver Z. Prūsis, no ieguvuma veselībai un finanšu izlietojuma efektivitātes viedokļa tā būs tikai fikcija, jo šis palielinājums neattieksies uz smagāk slimajiem pacientiem, kuru sekmīgai ārstēšanai un darba spēju atgūšanai nepieciešami bioloģiskie medikamenti. «Divdesmit piecu procentu lielā līdzmaksājuma dēļ smagāk slimie pacienti patlaban visbiežāk nespēj paši samaksāt par bioloģiskajiem medikamentiem, tādēļ spiesti lietot lētākas, bet mazāk efektīvas zāles, kas viņu stāvokli neuzlabo, turklāt pieaug ārstēšanas, darba nespējas un invaliditātes izdevumi,» saka Z. Prūsis. Pacientu līdzmaksājums bioloģiskajiem medikamentiem var sasniegt vairākus simtus eiro mēnesī.

Mediķi skaidro, ka bioloģiskā terapija šiem pacientiem ir visefektīvākā, jo tā var saglabāt pacientam darboties spēju. Tas ir ārstēšanās standarts visā Eiropā. Zāles nobloķē iekaisumu ķēdi, un ar to nereti pietiek, lai iekaisumu apturētu. Panākot situāciju, ka slimībai nav paasinājumu, vismaz četrkārt var samazināt ārstēšanās izdevumus slimnīcā. Pacients, kuram veiksmīgi darbojas terapija, nav jāievieto slimnīcā, nav jāveic operācijas, kas ir neatgriezeniskas, Neatkarīgajai skaidroja gastroenterologs Aldis Puķītis.

«Veselības ministrijas plāns bioloģisko medikamentu pilnu cenu kompensēt tikai no 2019. gada liegs ārstēšanu tieši smagāk slimajiem pacientiem, viņus vēl vairāk diskriminējot,» turpina Z. Prūsis, «savukārt psoriāzes ārstēšanai paredzētie bioloģiskie medikamenti joprojām nav iekļauti kompensējamo zāļu sarakstā. Arī mūsu diagnožu vadošie ārsti vairākkārt Veselības ministrijas un Nacionālā veselības dienesta speciālistiem skaidrojuši, ka prioritāri efektīva ārstēšana jāgarantē tieši smagāk slimajiem pacientiem.» Pacienti uzskata, ka tā ir pacientu mānīšana, jo kompensācijas palielināšana diemžēl attieksies tikai uz Krona slimības, čūlainā kolīta un psoriāzes pacientiem, kuriem nav šo slimību smagas formas. Tie ir mazliet vairāk nekā 10 000 pacientu. «Nav sarežģīti aprēķināt, ka 2018. gadā kompensācijas palielināšanai paredzētie apmēram 211 000 eiro dos 1,70 eiro lielu ieguvumu vienam pacientam mēnesī - zāļu iegādei, kurām ir zema cena un zema efektivitāte,» saka Z. Prūsis. Viņš ar rūgtumu secina, ka pēc pacientu un ārstu daudzu gadu garumā vairākkārt izteiktiem lūgumiem paaugstināt iekaisīgu zarnu slimību un psoriāzes ārstēšanai nepieciešamo medikamentu pieejamību Veselības ministrija piedāvā risinājumu, kurš ir neloģisks un bezjēdzīgs, jo netiks ārstēti smagāk slimie pacienti, kuri nevarēs atgūt veselību un atgriezties pilnvērtīgā personiskajā un darba dzīvē. Iecerētais risinājums ir arī pretrunā ar veselības aprūpes reformas būtību.

Neatkarīgā jau vairākkārt rakstījusi par Krona slimības pacientu centieniem panākt pieejamu ārstēšanu, taču viņi saskaras ar diskrimināciju. «Latvijā valda pacientu diskriminācija, jo nav saprotams, kā tiek veidota zāļu kompensācijas sistēma - kāpēc vienu slimību pacientiem ir simt procentu kompensācija, bet citiem kompensē tikai 75 procentus?» sarunā ar Neatkarīgo sacīja pacients Edgars Kaplers. «Parasti rēķina, cik kādas slimības ārstēšana izmaksās valstij - bet neviens nerēķina, cik es strādājot nopelnu un atdodu nodokļos.»

Latvijas Krona un kolīta slimnieku biedrības veiktie aprēķini rāda, ka pēc bioloģisko medikamentu cenas pilnas apmaksas ieviešanas budžeta ietaupījums, ko sekmētu pacientu atgriešanās darba tirgū, ārstēšanas un pabalstu izmaksu samazinājums, uz vienu pacientu gadā veidotu vismwaz 1000 eiro, salīdzinot ar izdevumiem pašlaik. Pacienti Veselības ministrijai nosūtījuši vēstuli, kurā atkārtoti lūdz šo slimību ārstēšanai paredzēto medikamentu cenas kompensāciju paaugstināt līdz 100 procentiem, kā arī iekļaut bioloģisko terapiju pacientiem ar smagām slimības formām jau no šāgada 1. oktobra.