TV3, visticamāk, būs bezmaksas kanāls

© skanpix

Starp televīzijām viens no skatītākajiem kanāliem – TV3 – nepilnu mēnesi pirms analogās apraides atslēgšanas joprojām nesniedz atbildi, vai to bezmaksas paketē būs iespējams redzēt tiem televīzijas (TV) skatītājiem, kuri signālu uztver ar dekoderiem. TV3 Latvia ģenerāldirektore Baiba Zūzena apgalvo, ka darīs visu, lai skatītājiem būtu iespēja redzēt šo kanālu arī pēc 1. jūnija.

"Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) ultimatīvi informēja par vienpusēju līguma laušanu bez iespējamas diskusijas par sadarbības turpināšanu un cenu. Pašlaik TV3 signāls tiek raidīts gan analogajā, gan arī virszemes ciparu TV, kā arī visās citās TV izplatīšanas platformās," Neatkarīgajai stāsta B. Zūzena.

To, ka sarunas par TV3 iekļaušanu bezmaksas paketē notiek, apstiprina arī Lattelecom komercdirektore Kerli Gabriloviča. "Tā kā ciparu apraide ir par 30 procentiem lētāka nekā līdzvērtīga analogā apraide – visas pārējās nacionālās raidorganizācijas (izņemot TV3 līdz šim) jau ir pieņēmušas lēmumu atteikties no analogās apraides. Ceram, ka arī šī televīzija lēmumu pieņems skatītāju interesēs un arī turpmāk visā Latvijā būs skatāma bez maksas. Tādējādi kanāls iegūs daudz plašāku teritoriālo pārklājumu un auditoriju. Ja pašlaik analogajā apraidē TV3 pieejams tikai 49 procentiem teritorijas, Virszemes TV piedāvā šo kanālu apraidīt 99,6 procentiem Latvijas teritorijas," uzsver K. Gabriloviča.

Tomēr TV3 uzskata, ka Lattelecom pieprasa pārāk lielu maksu par jauno ciparu apraidi. "Saskaņā ar pasaules un kaimiņvalstu pieredzi izmaksas ciparu apraidei ir zemākas par analogo, jo vienā analogajā kanālā var iespiest vairākus ciparu kanālus. Par tarifu sadārdzināšanos raidorganizācijām norādīja arī Valsts kontrole pēc LVRTC veiktās revīzijas," norāda TV3 Latvia vadītāja.

Diametrāli pretēju informāciju pauž LVRTC, kas uzskata, ka ultimātus raidorganizācijām nav uzstādījuši. TV3 bija vienīgā raidorganizācija, kura nepārprotami pauda vēlmi palikt analogajā apraidē arī pēc 1. jūnija. "LVRTC kā valsts uzņēmums arī pauda savu pozīciju – vienas privātas raidorganizācijas pārraidīšana analogajā apraidē par līdzšinējo tarifu pēc šā datuma nebūs iespējama. Turklāt nav nekāda pamata apgalvojumam par sadārdzinātām ciparu apraides izmaksām. TV3 analogajā apraidē pašlaik noklāj tikai 49 procentus Latvijas teritorijas, tātad tas ir pieejams ierobežotam analogās TV skatītāju lokam. Ciparu apraidē šī telekompānija, tāpat kā visas pārējās nacionālās telekompānijas, iegūst 99,6 procentus apraides teritorijas. Protams, ka, divkārt palielinoties apraides teritorijai, apraides izmaksas nevar kļūt mazākas. Tomēr jāatceras, ka tieši apraides izmaksu samazinājums bija tas, kas motivēja pēc iespējas ātrāk uz ciparu apraidi pāriet gan LTV7, gan LTV1," skaidro LVRTC sabiedrisko attiecību vadītāja Ieva Līne.

Starp LVRTC un TV3 noslēgtais līgums paredz, ka arī pēc 1. aprīļa, kad no Rīgas apraides reģiona aizgājušas visas pārējās nacionālās telekompānijas, šī telekompānija maksā tādu pašu tarifu kā līdz šim. "LVRTC gatavo jaunu līgumprojektu TV3, kurā tiek iestrādāti jauni, augstāki, tarifi, kas balstīti uz jau reālajām vienas raidorganizācijas pārraidīšanas izmaksām analogajā apraidē, un tie stāsies spēkā no 1. jūnija. Ja TV3 nebūs gatava maksāt LVRTC noteikto jauno tarifu, TV3 pārraidīšana analogajā apraidē vairs netiks nodrošināta," precizē I. Līne.

Pēc Lattelecom aplēsēm, Virszemes TV skatās vismaz 160 000 mājsaimniecību, kas liecina par cilvēku pragmatisku un mērķtiecīgu gatavošanos un pārslēgšanos uz ciparu apraidi. "Citu valstu pieredze rāda, ka aktīvākā pārslēgšanās notiek tieši divus mēnešus pirms un mēnesi pēc analogā signāla atslēgšanas, bet liela daļa Latvijas iedzīvotāju to paguvuši izdarīt ātrāk," piebilst K. Gabriloviča.

Svarīgākais