Maizīti atbalstošo petīciju, iespējams, parakstījuši viltvārži

Pētot eksprezidentes Vairas Vīķes-Freibergas iniciētās petīcijas Jāņa Maizīša pārvēlēšanas atbalstam parakstītājus, atklājas aizvien jaunas detaļas, kuras liek apšaubīt petīcijas autoru un atbalstītāju godaprātu.

Jau iepriekš Neatkarīgā konstatēja, ka eksprezidentes organizētajā petīcijā norādītais parakstījušo personu skaits neatbilst patiesībai. Daudzas personas petīciju parakstījušas vairākkārt, citas parakstījušas, paužot petīcijas prasībām pretēju viedokli, vēl citi parakstījuši kā Anonymous.

Neatkarīgā pārbaudīja lasītāju bažas par to, ka petīciju parakstījuši arī viltvārži, kas vēl vairāk varētu sašķobīt petīcijas reputāciju un pastiprināt izbrīnu, ka tik apšaubāms dokuments iesniegts Augstākās tiesas priekšsēdētājam Ivaram Bičkovičam un Valsts prezidentam Valdim Zatleram kā būtiskas sabiedrības daļas viedoklis.

Politisks apdraudējums

Latvijas Juristu biedrības priekšsēdētājs Aivars Borovkovs sašutis informēja Neatkarīgo, ka petīcijā atrodamais parakstītājs "A. Borovkovs" ar kompetento komentāru tieslietās nav viņš: "Ar šādu parakstu vākšanu tiek izdarīts nepieredzēts spiediens uz Augstākās tiesas priekšsēdētāju, notiekošais ārkārtīgi diskreditē arī prokuratūru. Viskorektāk būtu, ja šīs kaislības nomierinātu un aktualizēto tēmu no dienaskārtības noņemtu pats Maizītis." Pēc A. Borovkova domām, petīcijas patieso parakstītāju skaits nav četri tūkstoši, bet gan krietni mazāks. Tas, ka šis elektroniskā veidā iegūto parakstu saraksts netiek filtrēts, pēc A. Borovkova teiktā, ir vai nu bezatbildība, vai arī tam ir kādi citi pragmatiski mērķi. Viņaprāt, pateicoties šai parakstu vākšanai, diskusija par ģenerālprokuroru tiek pagriezta citā gultnē: "Netiek apspriesti prokuratūras darba rezultāti. Tā vietā, runājot noziedzīgās pasaules valodā, notiek "razborkas" par to, kurš kuram ko solījis un kurš kuru uzmetis. Pirms balsojuma Saeimā par Maizīti es kategoriski atturējos sniegt jelkādus komentārus. Taču tagad ir pienācis īstais laiks pateikt, ka no šīs Maizīša neiebalsošanas tiek taisīts savdabīgs ķēķis, ar kuru tiek diskreditētas cienījamas personas un valsts iestādes. Es Maizīti kā kolēģi ļoti cienu, taču man ir nepieņemams ap viņu notiekošais process. Tas Maizīti diskreditē. Šajā procesā redzama izkropļota izpratne par lietām, ka attiecībā uz tā sauktajiem savējiem tiek piemērota viena morāle, bet pret pretiniekiem – cita. Šajā dubultā standarta morālē tagad cenšas ievilkt arī justīciju. Tas ir amorāli, un tas ir uzskatāms par politisku apdraudējumu."

Atgādinām, ka petīcijā kāds, kurš bija parakstījies kā A. Borovkovs, notiekošo komentēja šādi: "Maizītim un visai izmeklēšanas vadībai patīk, lai lietas nopietni netiktu izmeklētas, citādi būtu nodalītas funkcijas. 10 gados Maizītis vēl nav sakārtojis neko un nav sagatavojis speciālistus saimniecisko lietu izmeklēšanai, nav rosinājis likumu pieņemt valsts izzagšanas pārtraukšanai. Tātad Maizītis ir tukša vieta. Viņš, man liekas, nespēj vadīt arī savus zobus noēdušos vietniekus Zvejnieku un Āboliņu un virsprokurorus, kuri vada Maizīti, nevis otrādi. Maizītis, Zvejnieks un Āboliņa (viņai vīrs AT ir Andra Guļāna tuvs ģimenes draugs Pupovs) lai pastrādā vismaz DIVUS gadus par prokuroriem, citādi, varētu būt, jau ir atrofējušies un nezina, kā jāizmeklē sarežģītas lietas, kā pareizi jāstāda protokoli, lēmumi, kā pareizi jāpratina. Nolieciet viņus uz prokurora eksāmenu, un viņi tūlīt izkritīs, bet eksaminēt vajadzētu katru prokuroru un vismaz vietniekus un virsprokurorus, lai nokārto kvalifikācijas eksāmenu ik pēc 5 gadiem."

Rubiks šokā

Kāds, kurš bija parakstījies kā Alfrēds Rubiks petīcijas komentārā norādījis: "Tā turēt." Neatkarīgā sazinājās ar bijušo politieslodzīto, tagad Eiroparlamenta deputātu Alfrēdu Rubiku. "Neko tamlīdzīgu neesmu parakstījis un neesmu pat domājis ko tādu parakstīt," sašutis skaidroja A. Rubiks. "Man nav saprotams, kādēļ ap Maizīti sacelta tāda kņada. Ko viņš tādu ievērojamu Latvijas valsts labā ir izdarījis? Var būt, ka viņš ir daudz paveicis, lai nenotiktu valsts izzagšana?" retoriski vaicāja A. Rubiks.

Petīcijā parakstījusies arī persona "Oskars Rode". Sabiedrībā zināms ir advokāts Oskars Rode un advokātu birojs "Rode un partneri". Advokāts O. Rode Neatkarīgajai skaidroja, ka viņš nav parakstījies, jo V. Vīķes-Freibergas aktivitātes viņam nešķietot simpātiskas. Viņš arī atzinās, ka joprojām nav izlasījis V. Vīķes-Freibergas petīcijā paustās prasības. Tiesa gan, internetā redzams, ka ir vēl divi Oskari Rodes – viens 1995. gadā dzimis basketbolists, otrs Minhenē strādājošs mākslinieks.

Petīcijā parakstījies Andrejs Vasks. Sazinoties ar Ģenerālprokuratūras preses sekretāru Andreju Vasku, noskaidrojās, ka parakstījusies persona ir A. Vaska tēvs, kuram vārds arī ir Andrejs.

Vēl daži viedokļi

Petīcijā parakstījusies Līvija Caune-Kažociņa. Sabiedrībā zināma Satversmes aizsardzības biroja direktora Jāņa Kažociņa sieva Līvija Caune-Kažociņa. Viņa sarunā ar Neatkarīgo apstiprināja, ka ir parakstījusi V. Vīķes-Freibergas petīciju un arī paudusi sekojošu komentāru: "Uzskatu, ka nepieciešams atklāts balsojums, jo oficiālie balsošanas rezultāti nesakrīt ar deputātu publiski pausto balsojumu."

Vaicāta, vai šādi uzskata arī viņas vīrs, L. Caune-Kažociņa atbildēja: "Tie ir tikai mani neatkarīgi uzskati." Komentārs esot tapis darbā, nevis mājās apspriežoties ar ģimenes locekļiem.

Dīvains Neatkarīgajai šķita parakstītājs Jānis Pūtvējiņš. Nevienā no Neatkarīgajai pieejamajām elektroniskajām datu bāzēm šādu personu neizdevās identificēt. Taču Neatkarīgā atklāja, ka šādu izdomātu personāžu savā publicistikas daiļradē lietojis pazīstamais žurnālists un sorosisma ideju popularizētājs Latvijā Kārlis Streips. Arī viņa paša vārds lasāms petīcijas parakstītāju sarakstā.

Svarīgākais