Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

NRA PĒTA, cik lietderīgi tiek tērēta nauda valsts simtgades pasākumiem

© Ekrānšāviņš no avīzes

Ar valsti ir jālepojas, tā vajadzētu būt. Bet negribas, lai Latvijas simtgades svinēšana pārvēršas par farsu un cilvēkos rastos skepse, ironija un galu galā nepatika pret labi iecerētu, vienojošu un patriotisku valsts jubilejas gadu.

Simtgadei par godu skaitām dižkokus, veidojam filmas, darinām īpašu stāstu segu un veidojam dzimtas ciltskoku, uzsākam labo darbu maratonu, mazgājam grīdas katrs savā dzīvoklī, tīrām zobus, gludinām bikses, mācāmies angļu valodu (ak, nē, tas bija no cita stāsta) un arī cepam kūku. Kūkas pasākums izvērties apmēram 10 000 eiro vērtībā.

Vietnē lv.100.lv lasām: «Lai radītu kopīgu Latvijas sveicienu kaimiņvalstīm viņu valstu simtgadēs, Latvijas institūts aicina ikvienu iedzīvotāju kļūt par daļu no videoprojekta Baltijas simtgades ceļš. 2017. gada 23. augustā mēs pulcēsimies maršrutos Rīga-Tallina-Helsinki un Rīga-Viļņa, lai, izmantojot oriģinālus transportēšanas veidus, no rokas rokā nogādātu kaimiņiem latviešu saimnieces ceptas kūkas kā sveicienu Lietuvas, Igaunijas un Somijas valsts simtgadēs. Kūku ceļojums tiks iemūžināts priecīgā apsveikuma videoklipā.» Vakar, gandrīz nedēļu pirms notikuma, Neatkarīgā vēlējās noskaidrot gan šī projekta izmaksas, gan kūkas ceļojuma maršrutu un arī to, kam tad saldais našķis būs veltīts, jo atmiņā bija aizķēries teksts, ka kūku saņems «simtgades svinību biroju darbinieki». Teju vai paši cepa, paši apēda.

Ekrānšāviņš no avīzes

Latvijas institūta pārstāve Paula Prauliņa stāstīja, ka kūkas galamērķis ir Helsinki, kur tā varētu nonākt 26. augustā. Par kādas citas kūkas vai tās daļas nokļūšanu Igaunijā un Lietuvā īsti skaidrs netapa. Kūkas loma ir simboliska, tā apliecina, ka sveicam savus kaimiņus viņu valsts simtgadē, sacīja P. Prauliņa. Ciemos dodamies ar kūku un arī šajā reizē Latvija tādējādi sumina kaimiņtautas. Pa ceļam kūku nobaudīt nebūs lemts, jo ar iegrauztu našķi ciemos nebrauc, bet nebūšot arī tā, ka ierēdņi ierēdņiem kūku aizved un paši apēd. Latvijā cepto kūku somi saņemšot svētkos, ko varētu salīdzināt ar mūsu nesen ieviesto tradīciju, proti, Baltā galdauta svētkiem. Galvenais šajā kūkas ceļojumā tomēr ir videoklips, kurā aicināts piedalīties ikviens - saldo cienastu varēs pavadīt, gan dejojot, gan zirga mugurā, gan BMX seglos, kā vien fantāzija ļauj izpausties, lai veidotu sveicienu un apsveikumus kaimiņtautām. Vēl gan nav zināms, cikos 23. augustā kūka dosies ceļā no Gaismas pils Rīgā - vai pulksten 5 vai tomēr 6.07, līdz ar saules ausmu.

Vietnē lv100.lv norādīts, ka «šo akciju apmaksā Latvijas institūts», taču P. Prauliņa nevarēja atbildēt uz Neatkarīgās jautājumiem par šī simtgadei veltītā projekta izmaksām un nosūtīja uz reklāmas aģentūru DDB Worldwide Latvia. Tur uzreiz viesa skaidrību par videoprojektu Baltijas simtgades ceļš.