Pauž gandarījumu, ka skolām dāvināta filma par Latvijas vēsturi

© Jānis Zvērs

Vēsture jāmāca aizraujoši – ar šādu moto vecākā latviešu studentu korporācija „Lettonia”, atzīmējot 140 gadu jubileju, dāvina visām Latvijas vidusskolām vēsturiskās filmas „Bermontiāde” DVD.

Filmas „Bermontiāda” režisors Askolds Saulītis (centrā) šodien preses konferencē pauda gandarījumu par sadarbību ar studentu korporāciju „Lettonia”, kas ieguldījusi vairāk nekā 2000 latus, lai visām Latvijas vidusskolām tiks nogādāti vēsturiskās filmas DVD. „Lettonias” prezidija vadītājs Armands Tomelis (pa kreisi) piebilda, ka Latvijā un arī citās valstīs ir ap 500 korporācijas biedru, no kuriem daudzi personīgi apciemos savas skolas, lai uzdāvinātu filmu.

„Diemžēl valstij nav naudas, lai šādas filmas pirktu, tādēļ jau uzzinot par jūsu iniciatīvu bijām ļoti patīkami pārsteigti,” Valsts izglītības satura centra pārstāve Dace Saleniece (pa labi)

„Šajā pavasarī uzaicinājām vienu vēstures stundu novadīt aktieri Vili Daudziņu. Viņš ļoti saprotami un cilvēcīgi pastāstīja par sarežģīto otrā pasaules kara gaitu, kā latvieši karoja vienā un otrā pusē, par Holokaustu, Rīgas geto. Situācija bija interesanta - klases lielākais bosiks, kuram vēsture parasti nu galīgi neinteresēja, kušināja pārējos klasesbiedrus, lai tie netraucē aktierim runāt,” šādu piemēru, kā ieinteresēt skolniekus, min Mežciema pamatskolas vēstures skolotājs Arnis Kleinbergs. Viņš uzskata, ka arī ar filmas palīdzību vēstures notikumus var atdzīvināt, un saprotami izstāstīt jauniešiem.

„Bermontiādas” autori iecerējuši sākt darbus jaunas filmas veidošanai – šoreiz, par latviešu strēlniekiem. Studentu korporācija „Lettonia” pauž atbalstu šai idejai un ir gatavi sadarboties ar filmas autoriem arī turpmāk.

Latvijā

Inčukalna pazemes gāzes krātuvē septembra vidū ir iesūknēta dabasgāze 18,6 teravatstundu (TWh) apmērā, kas veido 75% no krātuves ietilpības, piektdien žurnālistiem sacīja vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS"Conexus Baltic Grid" ("Conexus") valdes priekšsēdētājs Uldis Bariss.

Svarīgākais