Lielajā talkā savākti vismaz 800 000 atkritumu maisu

© f64

Lielajā talkā šogad piedalījušies aptuveni 150 000 līdz 160 000 dalībnieku, kas ir par aptuveni 50 000 dalībniekiem vairāk nekā pagājušajā gadā, informēja Lielās talkas organizatore Vita Jaunzeme.

Lai arī talkas rīkotāji šajā gadā bija cerējuši, ka talkā piedalīsies 200 000 talcinieku, Lielās talkas organizatori ir priecīgi par to, ka Latvijas sakopšanas darbos dalībnieku skaits ar katru gadu pieaug.

"Mēs pieļāvām iespēju, ka maksimālais talkas dalībnieku skaits šajā gadā varētu būt 200 000. Pirmajā gadā talkā piedalījās 50 000 cilvēku, pagājušajā gadā tie jau bija 110 000 cilvēku, bet šogad dalībnieku skaits jau bijis virs 150 000 cilvēkiem. No pieredzes tagad varam spriest, ka pa gadu talkas dalībnieku skaits pieaug no 40 000 līdz 50 000 dalībniekiem, līdz ar to šis ir tas dalībnieku skaita pieaugums, ar kuru mums būs jārēķinās. Ja šogad būtu bijuši labāki laika apstākļi, tad, iespējams, talkā būtu piedalījušies mūsu iepriekš prognozētie 200 000 cilvēki," sacīja Jaunzeme.

Talkas atkritumi vēl joprojām tiek nogādāti uz izgāztuvēm, tādēļ patlaban Lielajā talkā savākto atkritumu daudzums vēl nav zināms. "Skaidrs ir viens, ka Lielās talkas laikā tika savākti vismaz 800 000 atkritumu maisu, jo atsevišķās vietās talkas laikā pietrūka šo maisu un talkas dalībniekiem pašiem bija jāparūpējas par atkritumu maisiem," uzsvēra talkas rīkotāja.

Jaunzeme atzina, ka šogad Lielās talkas laikā labotas tās kļūdas, kuras tika pieļautas iepriekšējos gados, kā arī veiksmīgi izdevies talku papildināt ar dažādiem jaunumiem. Lai talka noritētu veiksmīgāk, tās mājaslapā tika izveidotas četras interaktīvas kartes, kurās atrodama informācijas par maisu saņemšanu, atkritumu atstāšanu un talkošanas vietām. Šogad veiksmīgi izdevies talku papildināt ar dzīvojamo māju pagalmu labiekārtošanu un kultūras talku, vērtēja organizatore.

Jaunzeme stāstīja, ka Rīgā šogad pirmo reizi talkas laikā iedzīvotāji tika aicināti arī nodot automašīnu nolietotās riepas, kas guvis ievērojamu iedzīvotāju atsaucību.

Lielās talkas rīkotāji aicina iedzīvotājus būt godprātīgiem un tagad, kad Lielā talka jau beigusies, savus atkritumu maisus pašiem nogādāt līdz izgāztuvei, nevis atstāt, lai kāds cits tos savāktu. Lielās talkas rīkotāji nodrošina tikai to atkritumu maisu savākšanu, kas tika savākti Lielās talkas laikā. Plānots, ka Lielās talkas laikā savākto atkritumu maisiem būtu jābūt izvestiem divu līdz trīs nedēļu laikā.

Latvijā

Šogad peldēšanas sezona ir oficiāli noslēgusies. Ar katru dienu ūdeņi kļūst aukstāki, un pludmales paliek arvien klusākas, lai gan vēl siltās dienas mūs turpina lutināt. Kā norāda glābēji un mediķi - šī peldēšanas sezona iezīmējas melnās krāsās. Salīdzinot ar pagājušo gadu, Latvijā no ūdenstilpnēm izvilkti vairāk noslīkušo, vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais