Rīga sāk iepazīt Ūmeo

Ēdot ziemeļbrieža gaļu un sāmu gaumē ceptu maizi Ūmeo brīvdabas muzejā, Rīgas un Zviedrijas pilsētas Ūmeo mēri lieku reizi apstiprināja, ka abas partnerpilsētas ir sadraudzējušās.

Rīga un Ūmeo tikai maija sākumā tiks oficiāli nosauktas kā 2014. gada kultūras galvaspilsētas. Tomēr jau tagad abas uzsākušas kopīgu sadarbību un vienojušās arī par turpmākajiem pasākumiem. Maija sākumā divi Ūmeo kori būs dzirdami Rīgā, kā arī notiks kopīgi pasākumi Eiropas dārza svētkos 9. maijā un Rīgas svētkos šovasar.

Ūmeo pilsētas galva Marija Luīze Rēnmarka norādīja, ka viņas vadītajā pilsētā ir bijusi viena no labākajām ekonomiskajām izaugsmēm Zviedrijā un liela daļa nopelnu esot tieši kultūrai. Teikto uzķēra Rīgas mērs Nils Ušakovs, piekrītot, ka kultūra var būt stimuls ekonomiskajai aktivitātei. Ūmeo mūs jau zina, pateicoties fotogrāfes Intas Rukas izstādei un lībietes Julgī Staltes skaņajai balsij jokošanas sacensībās sāmu nedēļas ietvaros. Eiropas kultūras galvaspilsētas direkcijas vadītāja Diāna Čivle sola, ka sadarbība notiks caur radošiem cilvēkiem, jauniešiem un neformāliem pasākumiem, kuros plānots iesaistīt iedzīvotājus.

Ūmeo ir studentu pilsēta, tāpēc uzsvaru liks uz jauniešu aktivitātēm. No 140 000 Zviedrijas pilsētas iedzīvotāju jauniešu ir 34 500. "Ūmeo zina, ka mums ir augsti attīstīta koru kultūra. Viņus tas interesē, un jau maijā divi kori būs klāt. Gribam ieinteresēt iedzīvotājus, lai pasākumi nav formāli," stāsta D. Čivle. Ūmeo ir brīvdomīga kā Amsterdama Eiropas līmenī, savukārt Rīga ir konservatīvāka un rātnāka. Kamēr šeit spriež par gaismas festivāla rīkošanu, tikmēr Ūmeo Mūsdienīgās mākslas muzejā atklāta izstāde, ko mēs dēvētu par pornogrāfisku, bet paši zviedri ne uzaci nepakustina. Par spīti tam, D. Čivle priecājas, ka kopā ar partnerpilsētas kolēģiem jūtas kā viena ģimene, plānojot kopīgo sadarbību.

Latvijā

Aizsardzības ministrijas AM parlamentārā sekretāra Arta Švinkas (P) dalība sestdien notikušajā Palestīnas civiliedzīvotāju upuru piemiņas pasākumā jāvērtē aizsardzības ministram Andrim Sprūdam (P), uzskata valdošās politiskās koalīcijas partneri no "Jaunās vienotības" (JV) un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS).

Svarīgākais