Pensionāru federācija: priekšlaicīgas pensionēšanās iespēja nav jāatceļ

Pagaidām nav pamata atcelt priekšlaicīgas pensionēšanās iespēju, bet tā varētu būt apspriežama iespēja tālākā perspektīvā, saka Latvijas Pensionāru federācijas priekšsēdētāja Aina Verze.

Viņa norādīja, ka pagaidām pensiju budžets pildās atbilstoši plānam, tāpēc nav nepieciešams veikt tik krasas pārmaiņas. Viņa arī uzsvēra, ka priekšlaicīgi pensionēties nevar jebkurš cilvēks, tāpēc būtu pret morāles principiem liegt šīm iedzīvotāju kategorijām saņemt pelnīto atpūtu.

Tai pat laikā viņa norādīja, ka pensionāri nekur neizbēgs no jautājuma par pensijas vecuma paaugstināšanu, taču arī tas nav nākamā gada jautājums.

Verze norādīja, ka par šiem jautājumiem vēl tiks diskutēts, jo 10.maijā Labklājības ministrijā ir paredzēta diskusija par sociālā budžeta ilgtspēju. Šim pasākumam Verze sola sagatavot pilnīgāku analīzi gan par pensiju budžeta izlietojumu, gan arī par iespējamiem risinājumiem nākotnē.

Jau ziņots, ka no 2012.gada 1.janvāra tiks pārtraukta iespēja pieprasīt vecuma pensiju priekšlaicīgi.

Tas teikts Labklājības ministrijas (LM) sagatavotajā informatīvajā ziņojumā par nabadzību un pensijām, kas šodien tika prezentēts valdībā.

Savukārt, sākot ar 2012.gada 1.janvāri, ir plānots pārtraukt piešķirt piemaksas par katru apdrošināšanas (darba) stāža gadu, kas uzkrāts līdz 1995.gada 31.decembrim. Tas gan attiektos tikai uz jaunpiešķirtajām pensijām.

Lai rastu risinājumus pensiju sistēmas ilgtspējas nodrošināšanai, līdz 2010.gada 1.jūlijam LM sadarbībā ar sociālajiem partneriem ir jāizstrādā koncepcija par nākotnes izmaiņām pensiju sistēmā. Jau tagad novērots, ka radikālas izmaiņas nebūšot nepieciešamas, taču būs jāveic nopietnas korekcijas gan sistēmas situācijas uzlabošanai, gan finansiālās ilgtspējas nodrošināšanai.

Izmaiņas stātos spēkā ar 2011.gada 1.janvāri, lai nodrošinātu visu trīs pensiju sistēmas līmeņu ilgtspēju, kā arī līdz ar to par sociālās apdrošināšanas sistēmas ilgtspēju.

Līdz šim LM esot notikušas dažādas speciālistu tikšanās, tomēr LM uzskata, ka jautājums ir pārāk būtisks, tāpēc ir nepieciešama publiska diskusija, kura notiks 10.maijā.

Kā ziņots, viens no koncepcijā aplūkotajiem jautājumiem ir par pensijas vecuma pakāpenisku palielināšanu līdz 65 gadiem, sākot ar 2016.gadu.

Latvijā

Gan pasaulē, gan Latvijā katru gadu palielinās bērnu skaits, kuriem nepieciešama pediatriskā paliatīvā aprūpe, aģentūru LETA informēja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Paliatīvās aprūpes dienesta vadītāja vietniece aprūpes jautājumos Sofja Tomase.

Svarīgākais