Lieģis: Tiek apsvērtas iespējas nedaudz palielināt karavīru skaitu operācijā Afganistānā

Lai arī budžeta situācija šogad ir saspringta, Aizsardzības ministrija (AM) un Nacionālie bruņotie spēki (NBS) patlaban apsver iespējas nedaudz palielināt Latvijas karavīru skaitu starptautiskajā operācijā Afganistānā.

Kā aģentūrai LETA sacīja aizsardzības ministrs Imants Lieģis (PS), viņam ir bijušas sarunas ar ASV vēstnieci Latvijā Džūditu Gārberi, kura izteikusi ASV interesi palielināt Latvijas karavīru skaitu operācijā Afganistānā. Arī NBS vadība no NATO puses saņēmusi šādus signālus. Par šā gada budžeta līdzekļiem tas būtu grūti izdarāms, teica Lieģis.

Ministrs pastāstīja, ka ASV pat piedāvājusi atbalstu, ja vien karavīru skaits tiks palielināts. Atbalsts varētu būt apgādē ar ekipējumu, kā arī "cita veida atbalsts". Ja sarunas ar ASV pusi noslēgsies par zināma veida atbalsta saņemšanu, AM varētu šo jautājumu "izrunāt ar premjeru un valdību". Tomēr pagaidām esot jātiek skaidrībā par iespējamām finansējuma sekām, teica Lieģis.

No ASV puses lūgums izteikts par papildu aptuveni 20 karavīru iesaistīšanu operācijā, taču Lieģis gan šaubās, vai tik lielu skaita palielinājumu ministrija šogad varētu atļauties. Turklāt tas viss saistīts arī ar plānošanas jautājumiem. Katrā ziņā, ja tiks pieņemts lēmums par karavīru skaita palielināšanu, tas nenotiks šā gada jūnijā, kad plānota kārtējā kontingenta rotācija, teica ministrs.

LETA jau ziņoja, ka šodien seminārā reģionālajiem medijiem demisijas rakstu iesniegušais ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP) uzsvēra, ka Latvijai vajadzētu apsvērt iespēju palielināt valsts iesaisti Afganistānas atjaunošanā. Ministra preses sekretāre Una Pušpūra aģentūrai LETA sacīja, ka ministrs ar iesaistes palielināšanu domājis gan militāro, gan civilo aspektu, lielāku uzsvaru gan liekot uz Latvijas militārās iesaistes palielināšanu Afganistānas atjaunošanā.

Lieģis augsti novērtē Riekstiņa rīcību, veicinot diskusiju par šo jautājumu. Ja vien Saeimas deputāti turēsies pie vārda par Aivja Roņa apstiprināšanu ārlietu ministra amatā, arī Ronis būs gatavs labai sadarbībai ar aizsardzības nozari, ir pārliecināts Lieģis. Viņš uz Roņa kandidatūru ārlietu ministra amatam raugās ļoti pozitīvi.

Lieģis arī cer, ka Ronis aktīvi iesaistīsies valdības darbā, atbalstot AM centienus nākamā gada aizsardzības sistēmas budžetu veidot 1,3% no iekšzemes kopprodukta. Lieģis uzsvēra, ka nākamgad ministrijai būs jāsāk pildīt vairākas starptautiskās saistības, kuras tika atliktas uz diviem gadiem. Šim mērķim nākamgad būs nepieciešami aptuveni 20 miljoni latu.

Kā aģentūru LETA informēja AM Preses nodaļā, patlaban starptautiskajā operācijā Afganistānā dien 175 Latvijas karavīri, no kuriem aptuveni 40 kopējās Latvijas un ASV Operacionālās sadarbības padomnieku grupas karavīri Kunāras un Nuristānas provincē, bet pārējie - galvenokārt Farjābas provinces pilsētā Meimenā.

Svarīgākais