PVD lems par soda piemērošanu Rīgas 259.bērnudārza vadībai

Rīt, 27.aprīlī, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) lems par soda piemērošanu Rīgas 259.pirmsskolas izglītības iestādes vadībai, kur šomēnes ar salmonelozi inficējušies 40 bērni, aģentūru LETA informēja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

PVD 21.aprīlī no Latvijas Infektoloģijas centra saņēma informāciju par desmit saslimšanas gadījumiem ar salmonelozi Rīgas 259.bērnudārzā un nekavējoties veica pārbaudi bērnudārza virtuvē.

Lai arī vizuāli bērnudārza virtuve atstājusi apmierinošu iespaidu, PVD inspektori konstatēja, ka virtuves darbinieki nav atbilstoši veikuši dezinfekcijas pasākumus, kas varēja radīt pārtikas piesārņojumu, apdraudot bērnu veselību.

PVD uzdeva virtuves personālam nekavējoties veikt virtuves telpu un aprīkojuma papildu dezinfekciju, bet nākamajā dienā, kad dezinfekcija bija veikta, noņēma virsmu nomazgājumu paraugus un nosūtīja laboratoriskai izmeklēšanai uz salmonellām. Nomazgājumu paraugos salmonelozes izraisītāji nav konstatēti, tādēļ bērnudārza virtuve darbojas.

Tā kā epidemiologi pieļauj, ka inficēšanos varēja izraisīt ēdieni, kuru pagatavošanā izmantota vistas gaļa, PVD inspektori uz laboratoriskajiem izmeklējumiem ir nosūtījuši arī vistas gaļas paraugus. To laboratoriskā izmeklēšana vēl turpinās.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta sabiedrisko attiecību pārstāve Indra Vilde, bērnudārzā ar salmonelozi saslimuši 37 bērni, no kuriem 12 ievietoti slimnīcā. Izglītības iestādē izsludināta salmonelozes karantīna, par ko informēti visu bērnu vecāki.

Bērnudārza vadība departamentam skaidrojusi, ka PVD pārbaudes aktā lieli pārkāpumi neesot norādīti, vien atzīmēts tas, ka nepareizās proporcijās lietoti dezinfekcijas līdzekļi.

Tomēr, iepazīstoties ar šiem aktiem, departaments konstatējis, ka bērnudārzā bijuši ievērojami pārkāpumi. Tādēļ departaments pieprasījis paskaidrojumus no bērnudārza vadītājas, kas savukārt pieprasīšot skaidrojumus no iestādes medmāsas.

Departaments par bērnudārza vadības atbildību lems pēc kompetento institūciju atzinumu saņemšanas, jo neesot izslēgts, ka vainīgs varētu būt pārtikas piegādātājs, norādīja Vilde.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) uzdevis departamenta direktoram Guntim Helmanim līdz rītdienai, 27.aprīlim, sniegt paskaidrojumus par situāciju šajā bērnudārzā.

Kā ziņots, saslimšana konstatēta no 14.aprīļa līdz 26.aprīlim. Saslimšanas gadījumi reģistrēti deviņās no vienpadsmit grupām. Bērni inficējušies, lietojot uzturā inficētos pirmsskolas izglītības iestādes pārtikas bloka ēdienus, kas pagatavoti no vistas gaļas, neievērojot tehnoloģiskā un higiēniskā režīma prasības.

Speciālisti skaidro, ka salmoneloze ir infekcijas slimība, kas parasti skar zarnu traktu. Salmonelozes simptomi ir slikta dūša, vemšana, krampji, caureja, drudzis, galvassāpes. Ja slimība noris smagā formā, kā arī ja saslimušais ir mazs bērns, liels šķidruma zudums var izraisīt smagu organisma atūdeņošanos. Salmonelozes simptomi parādās 6 līdz 72 stundas pēc inficēšanas.

Cilvēku inficēšanās notiek, lietojot uzturā nepietiekami termiski apstrādātus dzīvnieku valsts produktus vai ar ēdienu, kas pagatavots no termiski neapstrādātiem produktiem. Tāpat inficēties var, kontaktējoties ar inficētiem dzīvniekiem, bet mazi bērni var inficēties, spēlējoties ar mājdzīvniekiem.

Saslimt var, lietojot uzturā tādus ēdienus, kas pagatavoti apstākļos, kur netiek ievērotas sanitārās normas.

Ja pēc ēšanas parādās paaugstināta ķermeņa temperatūra, ēstgribas zudums, caureja, slikta dūša, vemšana vai sāpes vēderā, ir jāmeklē ārsta palīdzība, kurš noteiks diagnozi, izvēlēsies pareizu ārstēšanu un izskaidros, kādi piesardzības pasākumi veicami, lai infekcija neizplatītos tālāk.

Latvijā

Centrālo vēlēšanu komisiju pēdējos pāris gados piemeklējuši vairāki satricinājumi. Pret iepriekšējo vadību notiek izmeklēšana, tāpat pārtraukta sadarbība ar uzņēmumu, kas nodrošināja vēlēšanu datorsistēmas daudzu gadu garumā. Tagad CVK piedāvā jaunu vēlēšanu biļetenu dizainu un atzīst, ka līdzšinējais radījis krāpšanās riskus, vēsta raidījums “Nekā personīga”.