Pārtikas paku nepietiek – trūcīgo neprognozēti daudz

© f64

Varbūt tas nav godīgi, bet zināmā mērā tā ir izeja no situācijas. Ja pēc Eiropas finansētās pārtikas pakas atnāk viens cilvēks, viņš saņem vienu paku, bet, ja ģimene ar četriem cilvēkiem – tad trīs pakas, par pārtikas paku izdali vistrūcīgākajiem cilvēkiem zina stāstīt Rīgas Sociālā dienesta vadītājs Ervīns Alksnis.

Pārtikas paku nepietiek arī Rīgā, tāpat kā visā Latvijā, īpaši novados ar visaugstāko bezdarba līmeni. Tas tāpēc, ka Eiropas Savienībai neprecīzi pieteikts Latvijas trūcīgo skaits. Ierēdņiem pat sapņos nav rādījies, ka šogad Latvijā trūcīgo skaits pārsniegs 100 000 cilvēku. Tiesa, šajā lietā nav skaidrs, kurš, iespējams, mānās, jo tā pati Labklājības ministrija (LM), kas vislabāk varētu zināt nabago skaitu Latvijā, jau pērn vasarā vairākkārt valdībā ziņoja, ka trūcīgo skaits līdz gada beigām pārsniegs 100 000 cilvēku, bet visa 2010. gada laikā valstī jau būs 200 000 nabago. Arī Neatkarīgajai ministrijas speciālisti skaidro: no atbildīgām iestādēm prasīts trūcīgo skaits uz konkrēto brīdi, ne prognozes nākamajiem gadiem...

Cik tad paku vajag?

Pārtikas pakās ir puskilograms griķu pārslu, kilograms četrgraudu pārslu, puskilograms ātri vārāmo auzu pārslu, 400 grami pankūku miltu, 200 grami vājpiena pulvera, kā arī divi litri piena. Eiropas Komisijas (EK) šāgada programma paredz bezmaksas pārtikas produktu komplektu piegādi 77 146 Latvijas vistrūcīgākajiem iedzīvotājiem. Programma tika sākta 29. martā, pašlaik ir izdalītas vairāk nekā 341 448 pakas, informē Zemkopības ministrija (ZM). Noteikts, ka viena persona var saņemt ne vairāk kā 12 pārtikas pakas, tas ir, mēnesī vienu.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) skaidro, ka EK finansētās pārtikas pakas tika proporcionāli sadalītas starp 17 labdarības organizācijām visā valsts teritorijā, kurām tikpat proporcionāli tās jāizdala attiecīgo pašvaldību iedzīvotājiem, turklāt ZM it kā esot pasūtījusi divas reizes vairāk paku, nekā prognozēja LM, kas bija aprēķinājusi, ka būs nepieciešami tikai 45 000 paku. EK prasa iesniegt datus pat pārmērīgi agri, tas ir, par 2009. gadu trūcīgo skaits bija jāiesniedz jau 2008. gada pavasarī.

Prognozes neprasīja

LM nerēķina nepieciešamo paku daudzumu, Neatkarīgajai atzīst ministrijas Sociālās palīdzības un sistēmas monitoringa nodaļas vadītāja Anda Masejeva. Trūcīgo skaits, tātad tie, kuri saņēmuši pašvaldības sociālā dienesta izziņu par trūcīgā statusu, katru mēnesi ir citāds, jo izziņas tiek izsniegtas uz dažādiem laika periodiem. A. Masejeva skaidro, ka pērn ZM, Lauku atbalsta dienestam tika sūtīta informācija par trūcīgo personu skaitu konkrētā mēnesī, piemēram, septembrī, oktobrī, novembrī, decembrī. Cita informācija no šīm instancēm nav prasīta. Nē, prognozes par trūcīgo skaitu 2010. gadā nav prasītas, vēlreiz apliecina LM.

Šogad martā abas ministrijas vienojušās, ka LM regulāri nosūtīs apkopoto operatīvo informāciju no pašvaldībām. Šogad janvārī trūcīgo skaits bija 103 093, februārī – 125 020, martā – 143 587. "Tikai šogad, pēc Zemkopības ministrijas pieprasījuma, LM nosūtīja prognozi par trūcīgo personu skaitu 2011. gadā – aptuveni 200 tūkstoši cilvēku," uzsver A. Masejeva.

Vairāk nebūs

Tomēr neatkarīgi no tā, kurš nav sapratis vai kļūdījies ar aprēķiniem un prognozēm, Zemkopības ministrija uzsver, ka vairāk paku nebūs, tikai tik, cik pieteikts, jo Eiropa nepiešķir naudu, bet gan uzņēmumam, kurš pakas piegādā, ir iedalīta dalībvalstu intervences krājumos esošā labība, kā arī sausā vājpiena pulveris. Proti, Dobeles dzirnavnieks sagatavo pārtikas pakas, bet pats pēcāk saņem bezmaksas graudus un piena pulveri. Kopējās izmaksas šim projektam ir 3,5 miljoni latu.

Rīgas trūcīgie iedzīvotāji saņēmuši jau 5000 pārtikas paku, taču, kā Neatkarīgajai atzina Rīgas Sociālā dienesta vadītājs Ervīns Alksnis, paku visticamāk pilnīgi visiem nepietiks. Viņš gan uzsver, ka ar šo paku sagādi Sociālajam dienestam praktiski nav sakara, jo to organizē citas iestādes: "Mēs vairāk palīdzam ar informāciju cilvēkiem, kur šīs pakas saņemt, kā arī, protams, izsniedzam trūcīgās personas izziņu, kas noteikti cilvēkam ir jāņem līdzi un jāuzrāda, lai paku vispār varētu saņemt."

Kopējais trūcīgu personu skaits Rīgā ir virs 22 000 cilvēku. E. Alksnis norāda, ka šīs pakas nav vienīgā palīdzība, jo Rīgā ir zupas virtuves, kuras pašlaik dienā izsniedz 1000 porciju, turklāt zupas virtuvēs izsniegto porciju skaitu Rīgas dome plāno palielināt. Latvijas Sarkanā Krusta, kas ir viens no pārtikas paku izdalītājiem, vadītājs Valdis Nagobads atzīst, ka ažiotāžas ap šīm pārtikas pakām nebūs, jo cilvēki nemaz nevēloties katru mēnesi ņemt tik daudz vienveidīgas pārtikas. Tāpat ir pieejama arī cita veida palīdzība.

Pārtikas programma turpināsies arī 2011. gadā, un uz nākamo gadu gan tiks ieplānots reālistiskāks trūcīgo skaits, proti, 200 000 personu. Jau šāgada maijā provizoriskie dati jāiesniedz tālākai izskatīšanai EK.

Svarīgākais