Projekta laikā divām bēgļu ģimenēm būs pusgada laikā jaintegrējas un sevi jāuztur

© Ilze Zvēra/f64

Divas bēgļu ģimenes iesaistīs sešu mēnešu garā pilotprojektā par īres mājokļa nodrošināšanu. Projekta laikā šīm ģimenēm jāspēj integrēties un sevi uzturēt, paredz šodien Ministru kabinetā atbalstītais Ekonomikas ministrijas (EM) priekšlikums.

Valdība šodien uzklausīja EM informatīvo ziņojumu par iespējamiem mājokļa pieejamības risinājumiem bēgļiem un personām, kuras ir ieguvušas alternatīvo statusu.

EM budžetā nav paredzēts papildus finansējums palīdzības sniegšanai bēgļiem un personām, kurām piešķirts alternatīvais statuss mājokļa nodrošināšanai, tādējādi, lai nodrošinātu palīdzības sniegšanu ir nepieciešams papildus valsts budžeta finansējums.

EM ir veikusi aptuvenus aprēķinus par nepieciešamo atbalstu bēgļiem un personām, kas ir ieguvušas alternatīvo statusu, dzīvesvietas īrei - drošības nauda par īres pēdējo mēnesi un īres maksas segšana, kopā sešu mēnešu periodam -, kas 2017.gadā no valsts budžeta būtu 370 500 eiro kopumā 401 personai.

Ministrijā uzskata, ka nepieciešams īstenot pilotprojektu mājokļa nodrošināšanai, vienlaikus nodrošinot, ka personas apgūst latviešu valodu un pilda darba meklētāju pienākumus, un sagatavot pārskatu par tā rezultātiem un ietekmi uz personu spēju efektīvi integrēties sabiedrībā. Pilotprojektu īstenos Sabiedrības integrācijas fonds (SIF) ar Latvijas Pašvaldību savienības atbalstu.

Pilotprojekta veikšanai SIF tiks piešķirti 5000 eiro.

Savukārt, lai nepieļautu Latvijas iedzīvotājus diskriminējošus risinājumus dzīvokļu jautājumu risināšanā, EM plāno sagatavot un iesniegt Finanšu ministrijā un Pārresoru koordinācijas centrā pieteikumu par līdzfinansējuma no valsts budžeta sešu miljonu eiro apmērā piešķiršanu 2018.gadā un turpmākajiem gadiem prioritārā pasākuma - jauna īres dzīvojamā fonda attīstība - nodrošināšanai.

Svarīgākais