Nākammēnes noslēgties jauno fotoradaru iepirkuma otrā kārta

Iekšlietu ministrijas (IeM) izsludinātajā konkursā par 160 jaunu stacionāro fotoradaru piegādi patlaban noris otrā kārta, kas noslēgsies 5.maijā. Otrās kārtas laikā desmit iepriekš jau publiskotajiem pretendentiem tiek dota iespēja sagatavot detalizētu piedāvājumu par fotoradaru tehniskajiem parametriem un izmaksām.

Prognozējams, ka konkursa uzvarētājs varētu tikt noskaidrots līdz 5.jūlijam. Līdz tam nekādus komentārus par konkursu IeM nesniegšot. "Piedāvājumu un pieteikumu vērtēšanas laikā līdz rezultātu paziņošanai pasūtītājs nesniedz informāciju par vērtēšanas procesu," Publisko iepirkumu likuma prasības noskaitīja IeM preses pārstāvis Mareks Matisons.

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL) cer, ka jaunie radari uz Latvijas ceļiem varētu tikt uzstādīti jau rudenī. Tādējādi uzlabosies ne tikai drošība uz ceļiem, bet arī mazināsies korupcijas riski Ceļu policijā, šonedēļ prognozēja ministre.

Kā ziņots, konkursa par fotoradaru piegādi pirmajai kārtai bija pieteikušies desmit pretendenti - sakaru operators SIA "Lattelecom", radioiekārtu sistēmu izplatītājs SIA "Selkoms", ceļazīmju ražotājs SIA "Signum", AS "Vitronic Baltica" kopā ar vācu kompāniju "Vitronic Dr.-Ing.Stein" un SIA "Komerccentrs DATI grupa", uzņēmumu apvienība "Vitronic Baltica" un "Vitronic Dr.-Ing.Stein" ar SIA "Citrus Solutions", SIA "Armgate" kopā ar SIA "BMS Tehnoloģija", AS "Inkomerc Holding" kopā ar SIA "Nameks", kā arī SIA "Belss", pilnsabiedrība "Fima Group" un igauņu kompānija "Alarmtec Aktsiaselts".

Fotoradarus par saviem līdzekļiem varēs iegādāties, uzstādīt un uzturēt tas pretendents, kurš uzvarēs konkursā. Pagaidām gan vēl nav īstas skaidrības, pēc kādiem noteikumiem tiks īstenota valsts un konkursa uzvarētāja sadarbība šajā jomā. Latvijā tas ir pirmais šāda veida projekts, un IeM konkursa izsludināšanas laikā vien pētījusi citu valstu pieredzi, tostarp Lietuvas. Citās valstīs esot noteikts, ka privātais uzņēmums, lai atgūtu ieguldītos finanšu līdzekļus, saņem 30% līdz 40% no līdzekļiem, kas tiek iekasēti par autovadītāju pārkāpumiem.

Mūrniece iepriekš sacīja, ka ne visi fotoradari, kas tiks uzstādīti, būs reāli strādājoši. Daļa no tiem būs "tukšie" radari, proti, uz ceļa atradīsies vien melna kastīte. Līdz ar to autovadītāji nekad nevarēs zināt, vai konkrētais fotoradars fiksē pārkāpumus vai nē.