Lielā talka noslēgusies; atsaucība bijusi liela

Lielā talka šogad visā Latvijā piesaistījusi plašu iedzīvotāju atsaucību, neraugoties uz daudzviet Latvijā nelabvēlīgajiem laika apstākļiem, aģentūrai LETA sacīja Lielās talkas organizētāju pārstāve Ilona Zacmane.

Zacmane pastāstīja, ka Lielā talka ir noritējusi ļoti aktīvi visā Latvijā 1353 pieteiktajās talkas vietās, neraugoties uz daudzviet Latvijā nelabvēlīgiem laika apstākļiem - sniegu, lietu un krusu.

Projekta pārstāve atzina, ka talkošana ir ne vien ieguvusi plašu iedzīvotāju atsaucību, bet arī šo trīs gadu laikā attīstījusies, izaugot par kaut ko krietni vairāk kā vienkārši atkritumu savākšanu.

Talkas organizatori ir ļoti gandarīti un pateicas par talcinieku organizētību, vienotību un radošo pieeju. Daudzviet Latvijā paralēli atkritumu vākšanai notika labiekārtošanas darbi, talkās aktīvi iesaistījās kori un deju kolektīvi. Pašvaldības un talku brīvprātīgie organizētāji bija sagādājuši gardu mielastu - zupas, pīrāgus, tējas un citus gardumus. Kā pateicība talkotājiem tiek organizēti koncerti, kino un teātra apmeklējumi.

Zacmane arī pastāstīja, ka uzņēmumi, organizācijas un dažādi citi kolektīvi izmanto Lielo Talku kolektīvu saliedēšanai un "talkošanas kustība" ar vienotu mērķi sakopt apkārtējo vidi, kļūst arvien populārāka.

"Šajā talkā redzam, ka talkot gribētāju paliek arvien vairāk, atkritumu salīdzinot ar iepriekšējām talkām paliek mazāk, kas ir rezultāts iepriekšējo gadu talkām un cerams arī tāpēc, ka cilvēki mazāk piemēslo apkārtni," sacīja Zacmane.

Lai gan kopējais talkotāju skaits vēl nav apkopots, talkas rīkotāji iepriekš prognozēja, ka darbos varētu iesaistīties ap 200 000 talcinieku. Mazākās talkās reģionos esot iesaistījušies vidēji 20 - 70 cilvēki, taču lielākajās Latvijas pilsētās vienuviet talko pat vairāk par tūkstoti.

Projekta pārstāve atzina, ka cilvēki turpina talkot arī pēc oficiālā talkošanas beigu laika plkst.14 un plāno to darīt arī rīt, jo šodien nedaudz plānus patraucējuši laika apstākļi.

Dati par kopējo talcinieku skaitu tiks apkopoti tuvākajās dienās, tāpat arī informācija par savākto un izvesto atkritumu daudzumu poligonos. Rīgā līdz plkst.15 kompānija "L&T" jau bija izvedusi 100 tonnas atkritumu.

Kā ziņots, šodien jau trešo gadu pēc kārtas visa Latvijā notiek Lielā talka, kuras laikā no plkst.9 līdz 14 daudzviet tiek vākti ne tikai atkritumi, bet arī stādīti koki, veidotas puķu dobes un veikti citi labi darbi.

Lielās talkas laikā tiks sakopta Rīgas lielākā avota Ķengaragā apkārtne, Liepājas, Ventspils, Rīgas un Saulkrastu pludmalēs tiks uzstādīti basketbola grozi, talkas darbi notiks arī Bērnu slimnīcā, Turaidas muzeja rezervātā, Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā, kā arī talka noritēs, braucot ar laivām pa upi no Kandavas līdz Rendai.

Talkas pasākumos piedalās gan politiķi, gan sabiedrībā zināmas personas, gan arī uzņēmumi un dažādas organizācijas.

Svarīgākais