Esošo kases aparātu nomaiņa pret jauniem neapšaubāmi atsauksies uz cenu pieaugumu

© Ekrānšāviņš no avīzes

Valsts ieņēmumu dienests ar milzīgu laipnību un iecietību pret kases aparātu nomaiņas kavētājiem cenšas izvairīties no jautājuma, kāpēc šāda nomaiņa vispār tiek veikta.

Jūlijs sācies ar Valsts ieņēmumu dienesta atgādinājumu, ka «ir vēlams sākt lietot jaunajām prasībām atbilstošus kases aparātus un sistēmas». Tikpat labi VID varētu atgādināt, ka ir vēlams maksāt nodokļus, bet, «ņemot vērā objektīvos apstākļus, VID ar izpratni izturēsies» pret nodokļu nemaksātājiem. Ja šie nemaksātāji ir kases aparātu datu viltotāji, tad VID pret viņiem tieši tā izturas. Kad VID ģenerāldirektore Ilze Cīrule 31. maijā TV raidījumā pateica par pusmiljonu eiro dienā, kas ar kases aparātu datu viltošanu tiek izkrāpts valstij, vismaz viņai pašai laikam taču nenāca prātā, cik negatīvi viņa raksturojusi VID un pati sevi, kas to zina un pieļauj.

Ko VID dara, to rāda VID 6. jūnija paziņojums, ka «kāda pazīstama auto rezerves daļu tirdzniecības un autoservisa pakalpojuma sniedzēja struktūrvienībās kases aparātos regulāri tiek atslēga elektroniskā kontrollente» un trijos sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos «notikusi iejaukšanās kases sistēmu konstrukcijās, kontrollentē nesaglabājot informācijas par izdrukātajiem pirmčekiem». «Arī šajā gadījumā nodarītie zaudējumi vēl tiek aprēķināti,» teikts VID paziņojumā, kurā nav ne vārda par to, ka VID grasītos pieķertos uzņēmumus un to īpašniekus sodīt, ja ar sodu saprot tādas darbības, kas atturētu sodītos un vēl citus no sodāmo darbību atkārtošanas.

Maksimāli lielākās nepatikšanas pēc pieķeršanas kases datu viltošanā līdz šim piemeklējušas ēdināšanas uzņēmumu Gan Bei īpašnieku un vadītāju komandu, kurai pat nācās aizstaigāt uz tiesu un noklausīties viņus notiesājoša sprieduma nolasīšanu - kaunināšanu, kas arī bija viss viņiem piespriestais sods. Vismaz izskatās tā, ka īstenībā sodu par šo lietu saņēma VID iepriekšējie vadītāji - I. Cīrules priekštece Ināra Pētersone un viņas vietnieks, Gan Bei tiešais vajātājs Kaspars Čerņeckis - par nesankcionētu iejaukšanos noziedzīgi iegūtās naudas plūsmā. Paldies I. Cīrulei par šīs plūsmas apjoma atklāšanu sabiedrībai. Tas tiešām padara visu šo lietu skaidrāku, ja pieņem, ka pusmiljons eiro dienā nepaliek tikai uzņēmējiem, bet tiek sadalīts starp ļoti daudziem ierēdņiem, policistiem, politiķiem. Gan jau visos šajos naudas pārneses posmos esošie cilvēki mēģina apkrāpt pārējos, tāpēc tagad tiek ieviesti kases aparāti ar nostiprinātiem elektronisko datu atmiņas blokiem, lai būtu iespējams kontrolēt valstij izblēdītās naudas sākotnējo daudzumu un visi tās dalīšanā iesaistītie patiešām saņemtu tik, cik viņiem pienākas.

Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Uzņēmējiem no šīs naudas laikam gan domāts atstāt tik maz, ka par principiālu kases aparātu nomaiņas pretinieci uzstājas Latvijas Tirgotāju asociācija. Tās izdotā žurnāla Latvijas Tirgotājs šā gada 3./4. numurā paskaidrots, ka «vidēji vienai Latvijas ģimenei «izmesti vējā» būs apmēram 120 eiro, jo esošo aparātu nomaiņa pret jauniem neapšaubāmi atsauksies uz cenu pieaugumu». Proti, veikalnieki būs spiesti celt preču cenas, lai segtu jauno aparātu sagādes un uzraudzīšanas izmaksas. VID nesāka atspēkot Tirgotāju asociācijas apgalvojumus, ka aparātu nomaiņa blēdības ar aparātu datiem nekādi neietekmēs, bet apstiprināja, ka asociācija zina, ko saka, jo tās biedri tāpat piedalās blēdībās.

Tirgotāju asociācija tomēr mierā nelikās un panāca, ka tās pārstāvjus esot uzklausījuši Eiropas Komisijas Izaugsmes ģenerāldirektorātā Briselē. No turienes atvests īstenībā mazsvarīgs solījums, ka ģenerāldirektorāts sākšot šo lietu pētīt augustā.



Svarīgākais