Lielās talkas laikā aicina sargāties no ērcēm

Lielās talkas laikā Latvijas Infektoloģijas centra speciālisti aicina atcerēties par pareiza apģērba izvēli, izvairoties no iespējamas ērču piesūkšanās

Centra speciālisti, tāpat kā pagājušajā gadā, talkas dienā sakops Latvijas Infektoloģijas centram piegulošo Biķernieku meža teritoriju, kā arī teritoriju starp Linezera un Dzērbenes ielām.

Pēc pārnākšanas mājās no talkām, kuras rīt notiks vairākās vietās visā Latvijā, rūpīgi jāpārbauda drēbes, jo pie tām var būt pieķērusies kāda ērce. Jau pirms ieiešanas mājās nepieciešams kārtīgi apskatīt drēbes un, ja iespējams, tās nopurināt.

Ar ērču encefalīta vīrusu inficētas ērces sastopamas mežos un krūmājos. Taču inficētās ērces ir sastopamas arī pilsētas parkos, piemājas dārzos un tās var pārnēsāt mājdzīvnieki.

Cilvēkiem, kas pēc ērces koduma inficējušies ar ērču encefalīta vīrusu, vienas līdz triju nedēļu laikā var novērot gripai līdzīgus simptomus, kas saglabājas apmēram vienu nedēļu. Pēc tam seko izveseļošanās vai arī vīruss izplatās smadzenēs un smadzeņu apvalkos. Šādos gadījumos novēro augstu temperatūru, stipras galvassāpes, spranda stīvumu, vemšanu, reiboņus un smagu vispārējo stāvokli.

Jau pie pirmajiem slimības simptomiem nekavējoties jāgriežas pie ārsta.

Efektīvākais veids, kā sevi pasargāt no saslimšanas, ir vakcinēšanās, atgādina speciālisti.

Latvijā

Trešdien, 18. septembrī, Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļa pievienojās Satiksmes drošības vadības biroja Speciālo uzdevumu nodaļas darbiniekiem, lai akcijas “ROADPOL Drošības dienas” laikā kopīgi pievērstu uzmanību dažādiem ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem. Kopīgā pārbaude tika veikta ar policijas netrafarēto transportlīdzekli.

Svarīgākais