Aizdomas par patvaļīgu piekļūšana CSDD e-pakalpojumu sistēmai

Satiksmes ministrijas (SM) rīcībā nonākusi informācija, ka Ceļu satiksmes un drošības direkcijas (CSDD) e-pakalpojumu sistēmai, iespējams, notikusi patvaļīga piekļūšana, tāpēc SM vērsusies tiesībsargājošās institūcijās, lai pārbaudītu šo informāciju.

Par to biznesa portālu "Nozare.lv" informēja SM Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Ilze Eida.

Saskaņā ar CSDD sniegto informāciju šādā veidā nav notikusi pieeja aizsargājamiem datiem.

CSDD noraida šonedēļ sociālajos tīklos izskanējuši apgalvojumu, ka ļauj piekļūt informācijai par visiem transportlīdzekļiem un to tehniskās apskates datiem un ka pēc tam šo informāciju iespējams izmantot pēc saviem ieskatiem, piemēram, to pārdodot.

CSDD biznesa portālam "Nozare.lv" uzsver, ka ikviens var uzzināt informāciju par jebkuru transportlīdzekli, izņemot tā īpašnieka personas datus.

Direkcija skaidro, ka jau vairākus gadus piedāvā īpašus veidus informācijas par transportlīdzekli noskaidrošanai, izmantojot tādus maksas pakalpojumus kā īsziņa vai telefona zvans.

Šāda veida informācija bez maksas esot pieejama arī CSDD nodaļās un izmantojot pavisam nesen ieviestu jauninājumu - e-pakalpojumus.

CSDD skaidro, ka, nosūtot īsziņu uz maksas numuru, persona var noskaidrot ļoti plašu informāciju par jebkuru transportlīdzekli - marku, izlaiduma gadu, krāsu, degvielas tipu, nobraukumu, valsti, no kuras tas ievests Latvijā, īpašnieku skaitu Latvijā, pēdējo un iepriekšējo tehnisko apskašu Latvijā datus, īpašnieka obligātās civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas datus, ikgadējās nodevas nomaksas datus, reģistrētos aizliegumus, neapmaksāto sodu par Ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumu un neapmaksātā soda summu.

CSDD uzsver, ka šāda veida informācija ir brīvi pieejama ikvienam, turklāt nepieciešamības gadījumā tā pat varētu tikt publicēta par jebkuru transportlīdzekli, protams, neatklājot tā īpašnieka personas datus.

CSDD atgādina, ka Ceļu satiksmes likumā var atrast informāciju par to, kāda veida informācija ir publiska un kādai ir ierobežota pieejamība, kā arī uzzināt, kādos veidos dati var tikt izpausti.

Ingūna Vit

Latvijā

Latvijas Mūzikas producentu apvienības (LaMPA) valdes loceklei Elitai Mīlgrāvei nav skaidrs, kāpēc valsts iestādes pievienojušās jaunajai popmūzikas balvai "Gamma", kuras nolikums vēl neeksistē.

Svarīgākais