Streika laikā pacientiem sniegs minimālo palīdzību

© SCANPIX

Ģimenes ārstu streika laikā praksēs palikušās māsas un ārstu palīgi skaidros iedzīvotājiem streika būtību un nepieciešamību, šodien preses konferencē pastāstīja Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) vadītāja Sarmīte Veide.

Streika laikā ģimenes ārsta prakses būs atvērtas un pacientiem minimālo palīdzību sniegs māsas un ārsta palīgi. Viņi arī informēs pacientus par streika norisi un prasībām.

Veide skaidroja, ka atbilstoši Ministru kabineta (MK) noteikumiem medmāsas drīkst veikt injekcijas un pārsiešanas, sniegt konsultācijas, mērīt asinsspiedienu. Ja māsas nevarēs sniegt palīdzību, viņas informēs pacientus par to, kur viņi var iegūt neatliekamo medicīnisko palīdzību.

Lielāku palīdzību var sniegt ārsta palīgs. Atbilstoši MK noteikumiem viņš drīkst pieņem akūtos slimniekus, izrakstīt receptes zālēm, kuras nav valsts kompensētas, kā arī izrakstīt darba nespējas lapu līdz 10 dienām.

Advokāte Solvita Olsena pastāstīja, ka likums paredz, ka minimālo palīdzību pacienti praksēs varēs iegūt. Māsas un ārsta palīgi palīdzēs, savukārt ģimenes ārsts būs klāt, ja būs akūta nepieciešamība.

Tomēr ne visas ārsta prakses būs atvērtas, jo ir tādas, kurās nav māsas vai ārsta palīgi, ir tādas, kur māsa ir devusies atvaļinājumā vai vēl kāda cita iemesla dēļ nebūs darbā. Par to pacienti tiks informēti. Ģimenes ārsta praksēs, kurās nav māsas, ārsti paši darba laikā pacientiem sniegs informāciju un paskaidros streika iemeslus.

Olsena uzvēra, ka ģimenes ārsti aicina pacientus saprast šo situāciju un izprast to, ka streiks notiek pacienta interešu vārdā. Ģimenes ārsti streika laikā aprunāsies ar pacientu par streika jautājumiem un aicinās pacientus valdībai un VM prasīt spert soļus prasību izpildē.