Latvijas Televīzija Latvijas dzimšanas dienu atzīmēs četru dienu garumā

Atzīmējot Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pieņemšanas 20. gadskārtu, Latvijas Televīzija četru dienu garumā piedāvās īpašu svētku programmu.

"Svētku programmā iekļautas tikai nacionālas vērtības. Viss, kas būs redzams LTV1 ēterā, veidots Latvijā vai stāsta par latviešiem, kas ar savu talantu un darbu sasnieguši izcilus panākumus, kļūstot par mūsu valsts vizītkarti. Mūsu mērķis – parādīt, ko esam paveikuši 20 neatkarības gados. Tāpēc svētku programma atspoguļos mūsu uzvaras, ieguvumus, prieku, arī zaudējumus un skumjas – visu, kas ietekmējis mūsu dzīvi pēdējo 20 gadu laikā," par svētku programmas izvēli stāsta LTV1 direktore Baiba Šmite.

Pirmdien, 3. maijā, visas dienas garumā no plkst. 9.35 līdz 20.30 LTV1 ēterā būs skatāmas tiešraides no astoņiem Latvijas novadiem: Krāslavas, Ludzas, Jaunpiebalgas, Smiltenes, Ogres, Rundāles, Tērvetes un Jūrkalnes. Šīs dienas mērķis – uzsvērt katra valsts novada oriģinalitāti, kā arī vietu un lomu valsts mērogā. Kādas pārmaiņas te ienākušas 20 neatkarības gados? Svinēsim svētkus patiesi, nesamāksloti un no sirds!

Svētku dienā - otrdien, 4. maijā, LTV1 ēterā ietvertās tiešraides no visiem centrālajiem svētku notikumiem galvaspilsētā ikvienam ļaus justies kā svētku dalībniekam.

Jau plkst. 9.30 sāksies tiešraide no ekumēniskā dievkalpojuma Doma baznīcā.

Plkst. 12.00 - Saeimas svinīgā sēde, kas šoreiz notiks Latvijas Nacionālajā operā un pirmo reizi tiks pārraidīta ar surdotulkojumu.

Plkst. 14.00 - ziedu nolikšana un koru sadziedāšanās pie Brīvības pieminekļa, kurā piedalīsies kori no Rīgas, Vidzemes, Latgales, Zemgales un Kurzemes.

Plkst. 19.30 - tiešraide no Rīgas domes rīkotā svētku koncerta 11. novembra krastmalā «Mūsu tautasdziesma».

Tāpat valsts svētkos pirmizrādes piedzīvos piecas dokumentālās filmas.

Sestdien, 1. maijā, plkst. 15.50 – režisora un operatora Ivara Selecka veidotā filma «Zem ozola kuplajiem zariem». To veido seši Latvijas lauku cilvēku portreti, viņu viedokļi par dzīvi laukos divdesmit pirmā gadsimta sākumā, par nākotnes izredzēm, par problēmām, kādas rada iestāšanās Eiropas Savienībā. Šī filma noslēdz I. Selecka veidoto dokumentālo filmu triloģiju, kas stāsta par dzīvi Latvijas laukos vairāk nekā trīsdesmit gadu garumā.

Sestdien, 1. maijā, plkst. 21.20 – režisores Virdžīnijas Lejiņas tikko pabeigtā videofilma «Paslēpes ar Marģeri Zariņu». Filma veidota, godinot 20. gadsimta atraktīvāko un neordinārāko latviešu komponistu un rakstnieku 100. dzimšanas dienā, kas apritēs 24. maijā.

Svētdien, 2. maijā, plkst. 11.20 – «Latgales Māras ceļš». Režisora Voldemāra Ivdra veidotās filmas centrā - Latgales Māras jeb pieminekļa Latgales atbrīvošanai «Vienoti Latvijai» liktenis.

Otrdien, 4. maijā, plkst. 18:30 – „Neaizmirstais sākums”. LTV žurnālistes Lilitas Eglītes un režisores Lauras Hiršas jaunā videofilma stāsta par ceļu uz 4. maija republiku.

Otrdien, 4. maijā, plkst. 16.55 – «Fotogrāfe no Rīgas». Zviedru režisores Modas Nīkanderes filmas galvenā varone ir Inta Ruka, viena no pazīstamākajām latviešu fotogrāfēm, kuras darbus zina daudzās pasaules valstīs - tie bijuši apskatāmi vairāk nekā divdesmit personālizstādēs ne tikai Eiropas valstīs, bet arī ASV un Turcijā.

Tikmēr naktī no 2. uz 3. maiju LTV1 ēterā – nebijusi akcija: filmu nakts! Tajā ietvertas piecas filmas no latviešu kino zelta fonda, kas nav izvēlētas nejauši, jo vēsturiskā pēctecībā simbolizē mūsu iekšējās brīvības ceļu paralēlēs ar valsts varu: plkst. 00.10 – filma "Ceplis", plkst. 1.45 – "Agrā rūsa", plkst. 3.20 – "Kad lietus un vēji sitas logā", plkst. 4.55 – "Dāvana vientuļai sievietei" un plkst. 6.10 – "Elpojiet dziļi!".

Svētku priekšvakaru – 3. maiju - un svētku rītu – 4. maiju - savienos Dziesmu nakts, kurā apvienoti saviļņojošākie tautas sadziedāšanās mirkļi. Plkst. 23:30 – XXIV Vispārējo latviešu Dziesmu un deju svētki. Tautas sadziedāšanās Mežaparkā. Plkst. 1.55 – «Cēsīm – 800». Raimonda Paula dziedāšanas svētki”, plkst. 4.00 – Jauniešu koru koncerts Skonto stadionā.

Svētku priekšvakarā pirmdien, 3. maijā, plkst. 21.10, LTV1 skatītājiem dāvās par gada labāko dziedātāju Eiropā un ASV atzītās latviešu operdīvas Elīnas Garančas koncertu Lielajā Ģildē!

Koncertā kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri un diriģentu Karelu Marku Šišonu, skanēs mūzika no Ž. Bizē, M. Ravēla un R. Štrausa darbiem līdz F. Lehāram, L. Bernsteinam un spāņu sarsuelām.

Sestdien, 1. maijā, plkst. 13.10 – Paula Putniņa luga «Ar būdu uz baznīcu» Nacionālā teātra iestudējumā. Bet plkst. 22.25 – A. Maskata balets «Bīstamie sakari»

Komponista Artura Maskata un horeogrāfa Kšištofa Pastora kopdarbs ir vienīgais atjaunotās Latvijas valsts laikā tapušo latviešu orģinālbalets, kā arī vienīgais, pirmais un ļoti veiksmīgais balets, kura libreta pamatā - Šoderlo de Laklo romāns. Uzvedumā piedalās labākie LNO baleta trupas solisti, galvenajās lomās - Elza Leimane, Aleksejs Avečkins, Jūlija Gurviča, Sergejs Neikšins.

Svarīgākais