Atvieglota izceļošanas kārtība bērniem uz Lielbritāniju un Īriju

© F64

Piektdien, 30. jūnijā, stājas spēkā grozījumi Ministru kabineta noteikumos, atvieglojot izceļošanas kārtību bērniem uz Lielbritāniju un Īriju.

Līdz šim bija noteikts, ka bērni, kuri ir Latvijas valstspiederīgie, izceļojot no Latvijas Republikas uz valsti, kas nav Šengenas līguma dalībvalsts, papildus Latvijas Republikas valsts robežas likumā minētajiem dokumentiem (pase, ID karte) uzrādīja arī citus šajos noteikumos minētos dokumentus, piemēram, notariāli apstiprinātu pilnvaru vai vecāku piekrišanu. Tagad papildu dokumenti nebūs nepieciešami, Latvijas valstspiederīgajiem bērniem izceļojot ne tikai uz Šengenas līguma dalībvalstīm, bet arī Eiropas Savienības dalībvalstīm, kuras nav pievienojušās Šengenas līgumam (Lielbritāniju, Īriju, Kipru, Bulgāriju, Rumāniju vai Horvātiju).

Ministru kabinets ir pieņēmis grozījumus 2010. gada 3. augusta noteikumos Nr. 721 Kārtība, kādā bērni šķērso valsts robežu. Iekšlietu ministrijā informē, ka grozījumu mērķis ir atvieglot nepilngadīgu Latvijas valstspiederīgo ceļošanu no Latvijas uz citām Eiropas Savienības dalībvalstīm un samazināt papildus radīto slogu bērna vecākiem, kuri pastāvīgi uzturas ārpus Latvijas, jo nebūs jāveic ārvalstīs izsniegtu pilnvaru tulkošana valsts valodā.

Latvijas valstspiederīgo skaits Lielbritānijā ir vairāk nekā 100 000, Īrijā - 25 000 cilvēku.



Latvijā

Latvijā reģistrētā bezdarba līmenis šogad septembra beigās bija 5,1% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 0,2 procentpunktiem mazāk nekā augusta beigās, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) publiskotā informācija.

Svarīgākais