Talciniekus rīt gaida reģistrētās vietās

Lielā talka šogad pulcēs apmēram 200 000 dalībnieku, kuri tiek gaidīti reģistrētās talkas vietās. Pretējā gadījumā talcinieku savāktie gruži var palikt neizvesti.

Neatkarīgā, sazinoties ar Rīgas izpilddirekcijām, konstatēja, ka tās ir apzinājušas teritorijas, kuras jāsakopj, un nebūtu iepriecinātas par pašdarbību, ja, piemēram, kāda mikrorajona iedzīvotāji pēc savas iniciatīvas nolemtu iztīrīt vietējo meža biežņu. Ja šī vieta nebūs iekļauta oficiāli reģistrētajā sarakstā, tad atkritumu izvešana būs jāorganizē pašiem talkotājiem. Lielās talkas mājaslapā teikts, ka tādos gadījumos Rīgā savāktie atkritumu maisi jānogādā līdz tuvākajai oficiāli reģistrētās talkas vietas atkritumu kaudzei, bet novados iespējams mājaslapā www.talkas.lv kartē atzīmēt vietu, kur atstāti piepildītie maisi.

Atkritumus savāks tikai tad, ja tie būs īpašajos baltajos maisos, brīdina Rīgas Pārdaugavas izpilddirekcijas speciāliste Laura Apkalne. Viņa arī informē, ka iepriekšējos gados Lielās talkas laikā atkritumu izvešana bija pašvaldības pienākums, taču šogad to apņēmušies izdarīt Lielās talkas organizatori. Tāpēc, ja ceļa malā stāvēs melni, zili vai citas krāsas maisi ar atkritumiem, tie tā arī tur paliks.

Vietējie iedzīvotāji vislabāk zina, kuras teritorijas ir piedrazotas, un ne vienmēr ir gatavi talkot vietā, kur mētājas narkomānu izlietotās šļirces. L. Apkalne atzīst, ka nav īpaši padomāts par šādu atkritumu savākšanu, piemēram, atsevišķos konteineros. Viņa ierosina šļirces, baterijas, spuldzes u. tml. priekšmetus ievietot atsevišķā maisā un par to brīdināt atbildīgo personu konkrētajā talkas vietā. "Nākotnē varētu par to domāt," saka L. Apkalne. Iespējams, talcinieki paši var nodrošināties ar attiecīgiem instrumentiem, tā dēvētajiem pirkstiņiem, ar kuru palīdzību var satvert bīstamākos priekšmetus. Ārzemēs talcinieki tā rīkojoties.

Talkotājiem būtu vēlams izpētīt jau minēto mājaslapu, ja viņi vēlas sakopt kādu konkrētu vietu, piemēram, to, kas ir vistuvāk dzīvesvietai. Talku pieteicēji ir norādījuši, vai viņi uz kopīgo darbu aicina tikai savas iestādes darbiniekus, vai arī ir gatavi uzņemt visus gribētājus.

Tā kā Latvijā ir pieteikti vairāki simti talku, iespējas darboties sev tīkamākajā vietā un veidā ir plašas. Var tikai strādāt un pēc tam doties mājās, var atrast vietu, kurā tiek ceptas desiņas un vārīta tēja, varbūt arī sarīkots kāds koncerts. Ja kāds uztraucas par bērnu drošību, tad talku rīkotāji mierina, ka viņi izvērtējot tās vietas, uz kurieni strādāt norīko bērnus. Piemēram, piektklasniekiem nenākšoties kopt dzelzceļa malu.

***

UZZIŅAI

• Informāciju par talku vietām var iegūt www.talkas.lv.

• Šogad talciniekiem pašiem jāsagādā cimdi, jo talkas rīkotāji tos neizsniegs. Vajadzīgs arī piemērots apģērbs, lai pasargātu sevi no ērcēm vai lietus.

• Šļirces un citus bīstamus atkritumus vēlams savākt vienuviet, nevis izmētāt katrā atkritumu maisā.

• Ja talkojat individuāli, tad par maisu savākšanu būs jārūpējas pašiem.

• Autoriepas varēs nodot 24. un 25. aprīlī no pulksten 9 līdz 17 SIA Eko osta pieņemšanas punktos Rīgā, Tvaika ielā 39, un Emburgā, pa ceļam no Jelgavas uz Iecavu.

Latvijā

Trešdien, 18. septembrī, Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļa pievienojās Satiksmes drošības vadības biroja Speciālo uzdevumu nodaļas darbiniekiem, lai akcijas “ROADPOL Drošības dienas” laikā kopīgi pievērstu uzmanību dažādiem ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem. Kopīgā pārbaude tika veikta ar policijas netrafarēto transportlīdzekli.