Mazāk birokrātijas bērnu nometnēm

© Vladislavs Proškins/ F64 Photo Agency

Valdība apstiprinājusi izmaiņas ārstu izziņu izsniegšanas kārtībā bērnu nometnēm – vecākiem būs jāiesniedz mazāk izziņu, sporta skolu audzēkņiem ģimenes ārstu izziņas nevajadzēs.

Otrdien Ministru kabineta sēdē apstiprināti grozījumi noteikumiem, kuri nosaka bērnu nometņu organizēšanas un darbības kārtību un kuri izstrādāti pēc Veselības ministrijas iniciatīvas sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju. Pašaik šādu izziņu sagādāšana prasa daudz laika un pūļu gan no ģimenes ārsta, gan vecākiem, jo uz katru nometni jābūt «svaigai izziņai», Neatkarīgajai situāciju raksturo divu sportojošu bērnu mamma Iluta no Rīgas. «Bērni katru pavasari tiek pārbaudīti sporta medicīnas centrā, bet izziņu uz nometnēm dēļ jāapmeklē ģimenes ārsts vēl četras reizes, tā ir pārāk liela birokrātija, nevis rūpes par bērnu veselību,» saka Iluta.

Veselības ministrija apstiprina, ka pašlaik spēkā esošais regulējums nosaka: nometnes dalībnieka likumiskie pārstāvji, slēdzot līgumu par dalībnieka uzņemšanu nometnē, iesniedz ne ātrāk kā desmit darbdienas pirms nometnes darbības uzsākšanas izsniegtu primārās veselības aprūpes ārsta izziņu par dalībnieka veselības stāvokli, kurā norādīta informācija par veiktajām vakcinācijām, pedikulozes pārbaude, alerģijas, hroniskās saslimšanas un speciālo medikamentu lietošana.

Valdības pieņemtās izmaiņas savukārt paredz, ka ģimenes ārsta vai ārstējošā ārsta izziņu bērnu nometnes organizētājam jāiesniedz tikai tiem bērniem, kas piedalās diennakts nometnēs. Dalībniekiem, kuru veselības aprūpe tiek uzraudzīta atbilstoši normatīvajiem aktiem par sportistu un bērnu ar paaugstinātu fizisko slodzi un jaunsargiem Jaunsardzes un informācijas centra rīkotos pasākumos šādu izziņu nebūs jāiesniedz. Tāpat vecāki varēs iesniegt ģimenes ārsta izziņu par bērna veselības stāvokli un rekomendācijām, kas ir izsniegta trīs mēnešu laikā pirms nometnes darbības uzsākšanas, taču nometnes dalībnieku pedikulozes pārbaudi nometnes pirmajā dienā veiks ārstniecības persona, ar kuru organizētājs noslēdzis vienošanos par medicīnisko pakalpojumu sniegšanu.

Veselības ministrijas speciāliste Agnese Zarāne pastāstīja, ka noteikumu projekta spēkā stāšanās termiņš ir jau šā gada 1. jūlijs, taču lai nometņu organizētājiem tiktu nodrošināts samērīgs laiks noteikumu projektā paredzēto prasību par pedikulozes pārbaudi un higiēnas prasību ieviešanu, prasību spēkā stāšanās termiņš paredzēts 1. oktobrī - pirms jaunās nometņu sezonas sākšanās - skolēnu rudens brīvdienām un jauno nometņu vadītāju sagatavošanas kursu sākuma nākamajai sezonai.



Svarīgākais