Plāno mainīt prasības detektīvdarbības licencēšanai un sertifikācijai

Valsts sekretāru sanāksmē šodien izskatīts Iekšlietu ministrijas (IeM) izstrādātais Detektīvdarbības licencēšanas un sertifikācijas noteikumu projekts, kas nosaka detektīvdarbības veikšanai nepieciešamo beztermiņa speciālo atļauju jeb licenču un sertifikātu izsniegšanas kārtību, sertifikāta darbības laika pagarināšanas kārtību, kā arī par licences un sertifikāta izsniegšanu un sertifikāta derīguma termiņa pagarināšanu maksājamās valsts nodevas apmēru un maksāšanas kārtību.

Noteikumu projekts ir sagatavots saskaņā ar IeM iepriekš izstrādātajiem un Saeimā otrajā lasījumā apstiprinātajiem grozījumiem Detektīvdarbības likumā, kas paredz, ka komersantiem nebūs jāpagarina derīguma termiņš speciālajām atļaujām detektīvdarbības veikšanai, jo tās būs beztermiņa.

Noteikumu projekta mērķis ir ne tikai regulēt detektīvdarbības licencēšanu un sertifikāciju, bet arī samazināt administratīvo slogu komersantiem un privātpersonām, kas darbojas šajā jomā, skaidro IeM preses pārstāve Sintija Virse. Tiek samazinātas prasības dokumentu iesniegšanai, pieprasot speciālo atļauju vai sertifikātu, tiek paredzēta iespēja iesniegt iesniegumu un tam pievienojamos dokumentus speciālās atļaujas vai sertifikāta saņemšanai, kā arī izsniegt speciālo atļauju vai sertifikātu detektīvdarbības veikšanai elektroniskā veidā.

Ar jaunajiem noteikumiem nav plānots mainīt valsts nodevas apmēru par speciālās atļaujas vai sertifikāta izsniegšanu, sertifikāta derīguma termiņa pagarināšanu, speciālās atļaujas vai sertifikāta dublikāta, kā arī atkārtotas speciālās atļaujas vai sertifikāta izsniegšanu. Ievērojot izstrādātos grozījumus Detektīvdarbības likumā, tiek paredzēts, ka turpmāk no komersanta netiks iekasēta valsts nodeva par speciālās atļaujas derīguma termiņa pagarināšanu.

Noteikumu projekts arī paredz, ka speciālo atļauju un sertifikātu detektīvdarbības veikšanai izsniegs nevis IeM licencēšanas komisija, bet gan Valsts policijas licencēšanas komisija.

Kā ziņots, grozījumi Detektīvdarbības likumā tika izstrādāti, lai vienkāršotu administratīvo procedūru pakalpojumu sniegšanai iekšējā tirgū. Grozījumi paredz turpmāku ziņu par izsniegtajām speciālajām atļaujām un sertifikātiem detektīvdarbības veikšanai reģistrāciju, kā arī šo speciālo atļauju beztermiņa izsniegšanu, saglabājot terminētu sertifikātu detektīvdarbības veikšanai. Tas nepieciešams, lai nodrošinātu sertifikātā esošās personas fotogrāfijas atbilstību detektīva ārējam izskatam.

Lai jaunie noteikumi varētu stāties spēkā, tie vēl būs jāsaskaņo ar citām ministrijām un pēc tam jāpieņem valdībā.

Latvijā

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) uzdevis Nacionālajai apvienībai (NA) valsts budžetā atmaksāt pretlikumīgi izlietotos valsts budžeta finanšu līdzekļus 210 673 eiro apmērā un vienlaikus apturējis budžeta finansējumu uz vienu gadu, aģentūra LETA uzzināja KNAB.

Svarīgākais