airBaltic lidojumus atsāk, bet vulkāna pelni virs Eiropas saglabāsies vēl ilgi

Lai arī lidojumi ir atsākti, putekļu koncentrācija virs Eiropas saglabāsies vēl vairākas nedēļas vai pat mēnešus, atzīst nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" korporatīvo komunikāciju viceprezidents Jānis Vanags.

Lai rūpētos par lidojumu drošību, ir ieviestas speciālas procedūras gan pilotiem, gan personālam. "Pēc katra izpildīta lidojuma, pēc katra reisa lidmašīnu pārbauda sertificēts tehniskais personāls. Tādēļ šobrīd mūsu rīcībā nav informācijas, ka kāda lidojuma drošība būtu apdraudēta," sacīja Vanags.

Iepriekš ziņots, ka Īslandes vulkāna Eijafjadlajegidla izvirduma ietekmē "airBaltic" zaudējusi jau vairāk nekā miljonu latu, taču patlaban Vanags no plašākiem komentāriem par šo tēmu atturas, jo svarīgākais uzdevums esot atjaunot lidojumus un palīdzēt esošajiem pasažieriem.

"Praktiski atjaunojam lidojumus uz visiem galamērķiem, ja vien pēdējā brīdī gaisa telpa netiek slēgta," norāda Vanags.

"Nemitīgi tiek mainītas lidojumu biļetes uz vēlāku laiku, un atcelto lidojumu dēļ nākam pretī saviem klientiem. Taču vēlos aicināt cilvēkus neizmantot vulkānu kā piesegu, lai bez maksas pārmainītu biļetes," aicina Vanags. Tāpat patlaban pastāvot iespēja aizlidot uz galamērķi ātrāk, jo daudzos reisos esot brīvas vietas.

Īslandes vulkāna izvirduma un gaisa satiksmes ierobežojumu dēļ liels skaits pasažieru mitinās lidostā "Rīga".

Vanags norāda, ka šādā gadījumā jāiejaucas būtu Patērētāju tiesību aizsardzības centram, jo saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes regulu Nr.261/2004 atceltu lidojumu gadījumā aviokompānijai jānodrošina izmitināšana atceltā lidojuma pasažieriem. "Mēs maksājām pirmo nakti viesnīcā, kaut arī daudzas lielās aviokompānijas nemaksāja pat par to. Mēs devām arī ēdināšanu un ūdeni un sistemātiski palīdzējām, taču daudzas aviokompānijas piecas dienas šos noteikumus ir ignorējušas," skaidro Vanags.

Latvijā

Lai uzlabotu drošību lidmašīnās un nedisciplinētus pasažierus par veiktajiem pārkāpumiem gaisa kuģī varētu saukt pie atbildības, neatkarīgi no valsts jurisdikcijas, Saeima ceturtdien, 3.oktobrī, konceptuāli atbalstīja likumprojektu, ar kuru paredzēts ratificēt protokolu par grozījumiem Konvencijā par noziegumiem un dažām citām nelikumīgām darbībām, kas izdarītas gaisa kuģos.

Svarīgākais