Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

NRA pēta, vai "Linezeru" atdos armijai

© Ekrānšāviņš no avīzes

Interesi par bijušās slimnīcas Linezers ēkām Rīgā izrādījusi Aizsardzības ministrija. Slimnīcas telpas, kuras apsaimnieko Rīgas Austrumu slimnīca, bet kurai tās nav nepieciešamas, pašlaik daļēji iznomātas dažādām privātām medicīnas struktūrām. Aizsardzības ministrijā Neatkarīgajai apliecināja, ka slimnīcas ēka apskatīta, bet nekāds lēmums nav pieņemts.

Veselības ministrija vēlas atbrīvoties no vairākiem nekustamajiem īpašumiem, kuri veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanai nav vajadzīgi, - tās ir gan ēkas, kuras no laika gala izmantotas veselības nozares vajadzībām, bet kuras apsaimnieko Valsts nekustamie īpašumi, gan tādi nekustamie īpašumi, kurus apsaimnieko un izmanto patiešām medicīnas pakalpojumu sniedzēji, piemēram, klīniskās universitātes slimnīcas.

Linezeru armijai?

Viena no šādām ārstniecības iestādēm ir Rīgas Austrumu slimnīca, kurai ir vikrne nekustamo īpašumu, un, kā nesen savā revīzijā konstatēja Valsts kontrole, telpu jautājums Austrumu slimnīcā ir «ilgi nerisināts», jo telpas 18 500 kvadrātmetru platībā nav tikušas izmantotas, un tas rada gadā pusmiljonu eiro zaudējumus. Konkrēti, Linezera telpas ir atbrīvotas pakāpeniski no 2014. gada un slimnīcas vajadzībām netiek pilnībā izmantotas kopš 2016. gada. Valsts kontrole ziņojumā secina, ka vilcināšanās pieņemt stratēģisku lēmumu par Linezera telpām katru gadu palielina Austrumu slimnīcas zaudējumus par 200 000 eiro.

Pērn uzvirmoja ideja Linezera slimnīcā izvietot Tuberkulozes un plaušu slimību centru, kuram arī nepieciešamas jaunas telpas, taču, no šīs idejas atteicās. Veselības ministrijas Resursu vadības departamenta direktors Āris Kasparāns pastāstīja, ka Linezerā pašlaik vēl ir nomnieki, tās ir ģimenes ārstu prakses, laboratorijas, SIA Embrions, Gastro centrs, SIA Uro un citi medicīnas uzņēmumi, taču saskaņā ar īres līgumiem, ja atrodas jauns ēku īpašnieks, īrniekiem telpas ir jāatbrīvo. Linezers, kas atrodas blakus Biķernieku mežam un otrpus ielai, kur atrodas Latvijas Infektoloģijas centrs, ir piedāvāts Aizsardzības ministrijai, kuras pārstāvji regulāri apmeklējot slimnīcas telpas. Pēc Neatkarīgās rīcībā esošās informācijas, telpas nepieciešamas armijas medicīnas vajadzībām.

Savu slimnīcu neplānojot

Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departamenta vadītājs Kaspars Galkins Neatkarīgajai apstiprināja, ka no Veselības ministrijas saņemts priekšlikums pārņemt slimnīcas Linezers telpas, taču vienlaikus šādi priekšlikumi saņemti arī no citām iestādēm visā Latvijā. «Pagaidām nekāda lēmuma nav,» sacīja K. Galkins, nenoliedzot, ka «ir vajadzība pēc objektiem visas Latvijas teritorijā un jebkurš objekts, ko pieņemtu, būtu saistīts ar valsts aizsardzību un bruņotajiem spēkiem». Taču Aizsardzības ministrijas pārstāvis noliedza, ka armijai vai aizsardzības nozarei kopumā vajadzētu savu slimnīcu, tādas investīcijas netiek plānotas.

Kopumā Veselības ministrijas kapitālsabiedrībām apsaimniekošanā nodoti 13 nekustamo īpašumu, tos apsaimnieko kapitālsabiedrības - visvairāk šo īpašumu ir Rīgas Austrumu slimnīcai un Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centram, trīs īpašumi ir Vaivaru rehabilitācijas centram, bet divi īpašumi - Bērnu slimnīcai, no kuriem vienu - tā saukto bērnu Gaiļezeru - slimnīca nākotnē arī vairs neplāno izmantot savām vajadzībām.

Daudz neizmantotu ēku

Taču veselības nozares vajadzībām tiek lietoti vēl virkne īpašumu visā Latvijā, un tos apsaimnieko vai nu padotības iestādes, vai citas veselības vai sociālās aprūpes institūcijas. Vairākus īpašumus - kopskaitā 13 - apsaimnieko valsts akciju sabiedrība Valsts nekustamie īpašumi, un daļa no tiem Veselības ministrijai neesot vajadzīgi. Viens no šādiem īpašumiem ir kādreiz ministrijai (Sabiedrības veselības aģentūrai) atdotās ēkas Čaka ielā 147, telpas (garāžas utt.) iznomātas dažādām privātstruktūrām. Tāpat neapmierinošā stāvoklī raksturotas ēkas Gulbenē, kuras kādreiz izmantotas medicīnas iestādēm, bet tagad - stāv tukšas; tāpat arī Rīgā, Maskavas ielā 80, ēka ir neapmierinošā stāvoklī, kādreiz tur atradusies Tiesu medicīnas ekspertīžu centra viena no nodaļām. Veselības ministrijas valsts sekretāra vietniece Egita Pole gan atzina, ka vairākas ēkas, kuras apsaimnieko VNĪ, ir joprojām vajadzīgas medicīnai, piemēram, ēkas Rīgā, Grebenščikova ielā, kur atrodas ātrās palīdzības brigāžu atbalsta punkts un telpas īrē Veselības centrs 4 Diagnostikas centra vajadzībām.