Vēl viena lieta Satversmes tiesā - par uzturlīdzekļu samazināšanu

Satversmes tiesa ierosinājusi vēl vienu lietu par valsts nodrošināto uzturlīdzekļu apjoma samazināšanu, nra.lv uzzināja tiesā. Šī ir jau otrā lieta par uzturlīdzekļu samazināšanu, ko ierosinājusi tiesa.

Satversmes tiesas 1.kolēģija ir ierosinājusi lietu Par Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma pārejas noteikumu 4. punkta 1. apakšpunkta atbilstību Satversmei.

Apstrīdētā norma pieņemta 2009. gada 1. decembrī. Tā paredz, ka laikā no 2010.gada 1.janvāra līdz 2012.gada 31.decembrim uzturlīdzekļu apmērs, ko nodrošina Uzturlīdzekļu garantiju fonds, ir ne vairāk par 30 latiem bērnam līdz septiņu gadu vecumam. Līdzšinējais valsts nodrošinātais uzturlīdzekļu apmērs šādos gadījumos bija 45 lati (25 procenti no minimālās algas).

Uzturlīdzekļu garantiju fonds izmaksā uzturlīdzekļus bērniem, kurus apgādā tikai viens no vecākiem, gadījumos, ja otrs vecāks nepilda tiesas nolēmumu par uzturlīdzekļu piedziņu.

Pieteikuma iesniedzēja Renāte Dorondo uzskata, ka apstrīdētā norma pārkāpj tiesiskās paļāvības principu, taisnīguma principu, solidaritātes principu un sociālas valsts principu.

Satversmes tiesā jau ir ierosināta lieta par valsts nodrošināto uzturlīdzekļu samazināšanu bērniem no septiņu gadu vecuma līdz 18 gadu vecumam.

Saeima ir uzaicināta līdz 2010. gada 28. jūnijam iesniegt atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu. Lietas sagatavošanas termiņš ir 2010. gada 21. septembris.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais