Ārvalstīs dzīvojošos latviešu sauc uz militārajam apmācībām

© Latvijas armija/ Normunds Mežiņš, JIC

Anglijā dzīvojošs Latvijas pilsonis saņem pavēsti no Latvijas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, vīrietim rudenī jādodas uz militārajām apmācībām.

Kā Bez Tabu ziņo Edmunds, viņš jau kopš 2011. gada patstāvīgi uzturas Anglijā. Vīrietis pauda, ka vienīgā saistība viņam ar armiju ir bijusi tāda, ka deviņdesmitajos gados dienēja alternatīvajā dienestā. Tas nozīmē to, ka cilvēks var atteikties no dienesta, bet tā vietā nepieciešams 3 gadus strādāt mazkvalificētu darbu komunālajā saimniecībā un dabas aizsardzībā.

Edmunds min, ka arī uz savu iepriekšējo dzīvesvietas adresi ir saņēmis ierakstītu vēstuli no Latvijas bruņotajiem spēkiem par iesaukumu armijā. Vīrietis saņēm pavēsti par to, ka ir jādodas uz militārajām mācībām kā rezerves karavīram. Edmunds par to ir neizpratnē, jo iepriekš nav dienējis nevienas valsts bruņotajos spēkos.

Tomēr, kā Bez Tabu skaidroja Nacionālo bruņoto spēku štāba pārstāvis Sandris Gaugers, par rezerves karavīru tiek uzskatīta ikviena persona, kur ir dienējusi kaut vai īsu brīdi regulārajā armijā vai zemessardzē. Ja cilvēks ir bijis dienestā, atvaļinājies, lauzis līgumu, tad automātiski kļūst par rezervistu.

Latvijas bruņotie spēki rīko divu nedēļu apmācības. Par neattaisnotu neierašanos uz militārajam mācībām tiek piemērota soda nauda. Pirmajā reize pārkāpēju soda līdz ar 210 eiro bargu sodu, savukārt ja gada laikā šis pārkāpums tiek atkārtots, tad līdz 350 eiro.

Jau kopš 2014. gada aktīvi norisinās rezerves karavīru apmācības. Šo apmācību laikā tiek apzināti visi bijušie karavīri, lai noskaidrotu, kuri ir spējīgi, uz šo brīdi. Kā min S. Gaugers, uz apmācībām netiek aicināti cilvēki, kuru veselības stāvoklis neatbilst prasībām, kā arī tos, kuriem apgādība ir divi pirmsskolas vecuma bērni un kriminālprocesos iesaistītos.

Svarīgākais