Kam Latvijas iedzīvotāji šovasar tērēs naudu?

© Dmitrijs Suļžics/f64 aģentūra

Šogad vasaras sezonā Latvijas iedzīvotāji plānojuši izdot 65% no savā rīcībā esošajiem līdzekļiem, liecina Ferratum Vasaras Barometra 2017 rezultāti. Lai arī tas ir vairāk nekā plānotie vasaras izdevumi pērn, tomēr joprojām mazāk nekā plāno tērēt iedzīvotāji kaimiņvalstīs.

"Ja iepriekšējos gados vairums Latvijas iedzīvotāju vasarā plānoja tērēt mazāk par pusi no rīcībā esošajiem līdzekļiem, tad šogad gatavība tērēt ir pieaugusi un rādītājs ir pietuvojies kaimiņvalstīm," uzsver Ferratum Vasaras Barometra Latvijas koordinatore Evita Grundberga.

Pētījuma rezultāti arī liecina, ka šogad iedzīvotāji visvairāk naudas plānojuši ieguldīt sezonas apģērba iegādē un citos pirkumos (20%). Salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu prioritātes ir mainījušās, jo pērn lielākos izdevumus cilvēki plānoja attiecībā uz dārzkopību.

Gandrīz tikpat lielu daļu rīcībā esošo līdzekļu (19%) Latvijas iedzīvotāji plānojuši veltīt arī ceļojumiem. Tiesa gan, līdzīgi kā citviet Eiropā, vairāk plānots ceļot pa savu valsti. "Šī ceļošanas tendence vērtējama pozitīvi, jo šādā veidā tiek veicināts un atbalstīts vietējais tūrisms, sekmēta ekonomikas attīstība reģionos," norāda Evita Grundberga.

Savukārt ceļojot uz ārzemēm, arvien lielāku popularitāti gūst dzīvesvietas dalīšanās platforma "AirBnB". Ja vēl pērn tikai 0,65% no Latvijas tūristiem ceļojuma laikā izvēlējās nakšņot dzīvokļos vai privātmājās, kurus īpašnieki piedāvā izīrēt tūristiem, tad šogad šādu izdevību plāno izmantot jau 24% ceļotāju. "Laikā, kad arvien populārāka kļūst dalīšanās kultūra, šo pieredzi veiksmīgi pārņem arī tūrisma nozarē. Tas, ka piekrišana "AirBnB" platformai mūsu ceļotāju vidū gada laikā augusi par teju 37 reizēm, liecina, ka šādi un līdzīga veida pakalpojumi tiks izmantoti arvien biežāk un, domājams, ieviesti arī citās nozarēs," uzskata E. Grundberga.

Kopumā vērtējot, cik proporcionāli lielu daļu no saviem līdzekļiem Eiropas valstu iedzīvotāji plāno izdot vasarā, Latvija ierindojas ceturtajā vietā. Kaimiņvalstis šajā ziņā ir vēl naskākas - Lietuvas iedzīvotāji norādījuši, ka šovasar plāno izdot 71% rīcībā esošo līdzekļu, savukārt cilvēki Igaunijā plānojuši tērēt 72% pieejamo līdzekļu. Lietuvā iedzīvotāji visvairāk vasaras tēriņu plāno saistībā ar sezonas apģērba iegādi, bet Igaunijas iedzīvotāji lielāko daļu līdzekļu iecerējuši novirzīt dārza darbiem.

Aptauju veica "Ferratum Group", kas aptaujāja savus aktīvos klientus 16 Eiropas un Britu Nāciju Sadraudzības valstīs, izmantojot standartizētu tīmekļa aptauju. Relatīvais patēriņš vasarā tika aprēķināts pēc ģimenes rīcībā esošo ikmēneša ienākumu attiecības katrā valstī. Aptaujā piedalījās vairāk nekā 10 000 mājsaimniecību. Respondenti bija vecumā no 18 līdz 65 gadiem, un 55% no dalībniekiem bija sievietes. Vidējie pieejamie dalības mājsaimniecību neto ienākumi bija no €643 - €4287. Vidējais mājsaimniecības lielums respondentu starpā bija 2,6 cilvēki.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais