Piketēs pret cietsirdīgu lauksaimniecības dzīvnieku kaušanas metožu ieviešanu

Nodibinājums "Dzīvnieku drauga fonds" iecerējis ceturtdien, 17.septembrī, no plkst.8.30 līdz 10.30 pie Saeimas rīkot piketu, lai protestētu pret "cietsirdīgu lauksaimniecības dzīvnieku kaušanas metožu ieviešanu Latvijā, kā arī prettiesisku un nedemokrātisku likumdošanas procesu".

17.septembrī Saeima iecerējusi otrajā un galīgajā lasījumā skatīt grozījumus Dzīvnieku aizsardzības likumā, tādēļ "Dzīvnieku drauga fonds" rīkos piketu, lai protestētu gan pret tālāku likumprojekta virzību, gan arī pret procedūru, kādā Latvijas Saeima pieņem sabiedrībai būtiskus likumus. Fonda pārskatā tie tiek pieņemti slepenībā, steigā un bez publiskas diskusijas, aģentūru LETA informēja fonda pārstāvji.

Saeima ceturtdien, 10.septembī, pirmajā lasījumā steidzamības kārtībā pieņēma grozījumus Dzīvnieku aizsardzības likumā, kas paredz lauksaimniecības dzīvnieku nogalināšanu saskaņā ar reliģisko kopienu tradicionālajām gaļas ieguves metodēm - ātra rīkles pārgriešana ar ļoti asu nazi dzīvam, pie pilnas apziņas esošam dzīvniekam, pārgriežot kakla priekšējo daļu un pēc tam ļaujot dzīvniekam noasiņot.

Kā ziņots, likuma grozījumos paredzēts, ka lauksaimniecības dzīvnieku, izmantojot pēckaušanas apdullināšanu, drīkst nokaut kautuvē saskaņā ar reliģisko kopienu tradicionālajām gaļas ieguves metodēm.

Likuma grozījumi tika sagatavoti, atbalstot atsevišķu uzņēmēju vēlmi ļaut dzīvniekus nogalināt atbilstoši islāma tradīcijām, jo kāda privātfirma vēlas Latvijā ražot liellopu un jēra gaļas pelmeņus un eksportēt uz Zviedriju.

Patlaban likumā noteikts, ka lauksaimniecības dzīvnieku atļauts nokaut, izmantojot pirmskaušanas apdullināšanu, izņemot ierobežotās platībās turētu savvaļas sugas dzīvnieku un brīvās turēšanas sistēmā turētu gaļas šķirnes liellopu.

Svarīgākais