Ķīlis neizpratnē par Zemnieku Saeimas paziņojumu

Valsts prezidenta Stratēģiskās analīzes komisijas vadītājs un Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģijas 2030.gadam izstrādātājs Roberts Ķīlis, kuram presē izplatītā paziņojumā Zemnieku Saeima pārmeta nekompetenci jautājumā par pasaules pārtikas patēriņa tendencēm, ir neizpratnē par paziņojumā minēto.

Paziņojumā presei Ķīlis raksta, ka pēc Zemnieku Saeimas paziņojuma izlasīšanas ir "pamatīgi samulsis" un nav sapratis, vai lasīto uztvert kā joku vai PR eksperimentu, vai arī tas ir "īpaši paviršu pārstāstu ārkārtīgi dīvaina interpretācija".

Ķīlis norādījis, ka 16.aprīlī Lauku atbalsta dienesta 10 gadu jubilejas konferencē uzstājies ar referātu "Lauki - dzīves, darba un atpūtas vieta nākamajā desmitgadē", otrais slaids bijis citāts no viņa paša uzrunas 2009.gada konferencē, kurā bijis jautājums, vai atsevišķām lauku saimniecībām Latvijā lauksaimniecība nekļūs par hobiju, liekot akcentu uz atsevišķām lauku saimniecībām, nevis Latvijas lauksaimniecību.

"Citāts no gada vecas runas pilnīgi citā kontekstā, jo šī gada runas centrā bija cita tēma - dzīves kvalitātes salīdzinājums pilsētā un laukos un kādas aktivitātes dzīves kvalitātes uzlabošanas virzienā veicamas laukos, nevis lauksaimniecībā, kā laukos kā dzīves vietā varētu vērst par labu negatīvās demogrāfiskās un pakalpojumu tendences," raksta Ķīlis.

Viņš uzsver, ka par lauksaimniecības struktūru vai pārtikas ražošanas nākotni viņš vispār neesot runājis.

"Varu vienīgi aicināt Zemnieku Saeimu pirms nākamajiem paziņojumiem iepazīties ne tikai ar mediju pārstāstiem (iespējams vienas ziņas!), bet, ja vien nav grūti, painteresēties par pašiem avotiem," uzsver Ķīlis.

"Tomēr varu arī apsveikt Zemnieku Saeimu par sarunas uzsākšanu par lauksamniecības ilgtermiņa nākotni," raksta Ķīlis.

"Protams, būtu bijis labāk, ja pievērstos tajā pašā 16.aprīļa konferencē citā referātā iztirzātajam jautājumam, kādēļ Eiropas Savienības (ES) maksājumu atdeve Latvijā ir vairākkārt zemāka nekā daudzās mūsu kaimiņvalstīs ES, nevis vienam pilnīgi citas runas pilnīgi citā sakarā demonstrēta citāta slaida "apspriešanai". Šādi gan šī ļoti vajadzīgā saruna aizies strupceļā. Jo, ko gan nopietni var diskutēt, ja pozīcijas balsta uz baumām," uzsver Ķīlis.

Kā ziņots, Zemnieku saeima uzskata, ka Stratēģiskās analīzes komisijas vadītājam un Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģijas 2030.gadam izstrādātājam Robertam Ķīlim nav pietiekamas informācijas par pasaules pārtikas patēriņa tendencēm, teikts organizācijas paziņojumā presei.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.