Nedēļas laikā saņēmti 800 zvani par iespējamu vardarbību pret bērniem

© Scanpix

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) Bērnu un pusaudžu uzticības tālrunis nedēļas laikā saņēmis gandrīz 800 zvanu par iespējamu vardarbību pret bērniem. Būtiskākie jautājumi bija saistīti ar vardarbību ģimenē.

Inspekcija rīkoja informatīvu akciju Pārtrauc klusēšanu!, lai pievērstu sabiedrības uzmanību seksuālās vardarbības atklāšanai. Akcijas laikā uz Bērnu un pusaudžu uzticības tālruni 116111 tika saņemts 761 zvans, un 408 gadījumos tika sniegta psiholoģiskā palīdzība. No šīm konsultācijām 35 gadījumos zvanītāji vērsās pēc palīdzības emocionālas, 14 - fiziskas, vienā - seksuālas vardarbības gadījumā. Piecos gadījumos par iespējamu fizisko un emocionālo vardarbību pret bērniem ģimenē un bērnu neatbilstošu aprūpi vecāku alkohola lietošanas dēļ informācija tika nodota attiecīgās pašvaldības sociālajam dienestam turpmākajam darbam, Neatkarīgajai pastāstīja inspekcijā. Būtiskākie jautājumi akcijas norises laikā bija saistīti ar vardarbību ģimenē, depresīvu bērnu emocionālo stāvokli, zemu pašvērtējumu, saskarsmes grūtībām, kā arī bērnu drošību internetā, vecāku emocionālu vardarbību pret bērniem un bērnu pamešanu novārtā, tāpat arī bērnu tiesību ievērošanas jautājumiem izglītības iestādēs. «Seksuālās vardarbības gadījumi ir vissensitīvākā tēma - par to kautrējas un baidās runāt gan upuri, gan vardarbības liecinieki vai cilvēki, kuri par to tikai nojauš. Tomēr seksuālās vardarbības sekas vairumā gadījumu var atstāt ļoti būtiskas sekas uz upuri, kas izpaužas visā turpmākajā dzīvē, tādēļ ir tik svarīgi pārvarēt bailes un kaunu un runāt par šiem jautājumiem,» uzsver VBTAI Ģimeņu ar bērniem atbalsta departamenta direktore Amanda Vēja.

Saistībā ar bērnu seksuālas izmantošanas gadījumu atklāšanu ļoti būtisks ir arī bērnu nopratināšanas process, jo bērnu teiktais var būt vienīgais pierādījums, kas palīdz atklāt noziegumu un pasargāt cietušo. Lai nopratināšanas procesā mazinātu bērnu atkārtotu traumēšanu un iegūtu pēc iespējas kvalitatīvākus pierādījumus kriminālprocesam, šovasar Rīgā un Rīgas reģionā tiks uzsākts pilotprojekts Bērna māja - efektīvākai institūciju sadarbībai seksuāli izmantotu bērnu nopratināšanā. Pilotprojekta ieviešanu koordinē centrs Dardedze ar Labklājības ministrijas, Tieslietu ministrijas un Tiesu administrācijas atbalstu.

Tajā pašā laikā vairākas valsts amatpersonas vērš uzmanību atbildīgo iestāžu spējai risināt jautājumus, kuri saistīti ar vardarbību pret bērniem. Tiesībsargs Juris Jansons uzskata, ka ir jāreorganizē VBTAI, jo tai ir «zema funkcionalitāte». Jāpiebilst, ka nupat darbu inspekcijā atstāja nesen ieceltā Ilona Kronberga. Tiesībsargs norāda, ka bērnu tiesību aizsardzības mehānisms, kas ir noteikts likumos un citos normatīvos aktos, nedarbojas un vardarbības gadījumos netiek īstenots bērna vislabākajās interesēs. Pēc tiesībsarga domām, inspekcijai jābūt uzraugošai un koordinējošai neatkarīgai institūcijai, ārpus kādas ministrijas pakļautības (tagad tā ir Labklājības ministrijas pārziņā), ar pietiekami stingrām pilnvarām.



Latvijā

Aizvadītajā nedēļas nogalē, naktī no sestdienas uz svētdienu, atkal grozījām pulksteņus. Kā katru gadu. Divas reizes gadā. Marta un oktobra pēdējā nedēļas nogalē. Un tāpat kā katru gadu arī šoreiz izskanēja neskaitāmas sašutušo balsis. Cik ilgi vēl turpināsies šī bezjēdzība?

Svarīgākais