Karavīri un zemessargi Lielajā Talkā sakops 60 vietas visā Latvijā

Arī šogad Nacionālie bruņotie spēki (NBS) ir atsaukušies Lielās talkas organizatoru aicinājumam piedalīties vides sakopšanā - vairāk nekā 1600 karavīru un zemessargu 24.aprīlī pievienosies Lielajai talkai, kuras mērķis ir desmit gadu laikā padarīt Latviju un Baltijas jūras reģionu par tīrāko vietu pasaules kartē.

Karavīri un zemessargi, aicinot savā pulkā arī ģimenes locekļus, talkos gandrīz visos Latvijas novados, uzkopjot aptuveni 60 vietas - gan savu vienību izvietojumus, gan sadarbībā ar pašvaldībām un citām projektā "Lielā talka" iesaistītajām organizācijām arī ciemu, pilsētu teritorijas, mežus un piemiņas vietas, aģentūra LETA uzzināja NBS.

Bruņotie spēki uzskata sevi par vienu no zaļākajām armijām pasaulē, to apliecinot ar saviem darbiem - ik gadu kopjot dabas liegumu Ādažu poligonā, rīkojot konkursus par sakoptāko vienības izvietojumu, piedaloties kopīgos reidos ar apkārtējās vides inspektoriem jūrā un upēs, lai novērstu nelikumīgu zvejošanu un makšķerēšanu, kā arī vienībās izvietojot speciālus konteinerus apkārtējai videi bīstamu atkritumu savākšanai un daudziem citiem pasākumiem.

NBS uzsver, ka pērn 5.septembrī, svinot Latvijas armijas 90.gadadienu, NBS organizēja talku arī Latvijas Brīvības cīņu piemiņas vietu sakopšanai. Vairāk nekā 1000 karavīru un zemessargu, kā arī viņu ģimenes locekļi un vietējie iedzīvotāji visos Latvijas novados sakopa 43 Brīvības cīņu vietas, piemiņas vietas un karavīru kapus.

Latvijā

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Rīgā, šodien tika atvērta bijušās Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas grāmata "Dzejas struktūras loģika un poētika latviešu dainās" angļu valodā, aģentūru LETA informēja Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūtā. Grāmatu izdevusi izdevniecība "Pētergailis". Tās dizaina autors Ivo Grundulis, atbildīgā redaktore - Inguna Cepīte, redaktors - Kārlis Freibergs. Zinātniece, folkloras pētniece Vīķe-Freiberga savu 85 gadu jubileju atzīmēja, apgādā "Pētergailis" laižot klajā cikla "Trejādas saules" sējumu "Kosmoloģiskā saule" angļu valodā, lai ar latviešu dainām iepazīstinātu arī starptautisko auditoriju. Vīķe-Freiberga veikusi pētījumus par latviešu tautas dziesmu semiotiku, poētiku un struktūru. Šajā darbības posmā sagatavotas vai publicētas desmit grāmatas, ap 160 rakstu, monogrāfiju un grāmatu nodaļu, sniegtas vairāk nekā 250 runu un zinātniski referāti angļu, franču un latviešu valodā.