Gadsimta būve - jaunie "Stradiņi" - nāk pie pacientiem

VIEDA. Jaunā A korpusa ēku var nosaukt ne tikai par modernu, bet arī par viedu – visas tehnoloģiskās norises kontrolē datorsistēmas. Nodaļas ir uz pusi plašākās telpās, automātiska ventilācija nodrošina atbilstošu klimatu katrā no palātām, ēka aprīkota ar moderniem liftiem. Nefroloģijas (nieru slimību) nodaļā palātās gan vēl pagaidām ir tikai gultas, taču var apjaust, kā te izskatīsies, kad nodaļa būs apdzīvota. Pa logu paveras skats uz 15. korpusu, kuru sola uz jaunām telpām pārvietot, kad būs uzcelta A korpusa otrā kārta © F64

Stradiņa slimnīcas Uroloģijas centra vadītāju profesoru Egīlu Vjateru satiekam jaunā korpusa poliklīnikā, pieņemot pacientus jau dienu pirms svinīgās atklāšanas.

«Šodien esmu pieņēmis 16 pacientu, vēl neiet tik raiti, jo šeit ir liels uzsvars uz jaunākajām tehnoloģijām, pacienti visi tiek reģistrēti elektroniski, taču kopumā no pacientu ērtību viedokļa te ir daudz labāk. Arī jauna aparatūra, kas vēl jāapgūst, taču tas viss ir izdarāms,» saka E. Vjaters. Blakus kabinetā pieņem ārsts rezidents Kārlis Mičulis, kurš par jaunajām telpām ir ļoti priecīgs. «Tas ir liels progress un nesalīdzināmi apstākļi, kādos bija jāstrādā iepriekš,» ar jauna ārsta entuziasmu saka K. Mičulis. Telpas jaunas, aparatūra jauna - vēl viss pat nav izmēģināts. Pacientiem no sākuma varbūt ir grūti saprast, uz kuru kabinetu jāiet un vai pie pareizā ārsta atnācis, taču tāpēc jaunā korpusa plašajā priekštelpā pacientiem noorientēties palīdz slimnīcas darbinieki. Jaunajā poliklīnikā daudz jauninājumu, piemēram, pacients nevar no ārpuses atvērt ārsta kabineta durvis. «Tas ir ļoti būtiski, jo bieži ar pacientu apspriežam ļoti personiskus jautājumus, kas nevienam nav jādzird un nav mūs sarunā jātraucē,» saka K. Mičulis. Jau divas dienas jaunajā korpusā strādā divas reģistratūras - poliklīnikas jeb ambulatorā centra, kur pacienti nāk uz konsultācijām pie ārstiem, un otra reģistratūra, lai iestātos slimnīcā uz plānveida ārstēšanu. Šīs divas dienas darbs notika samazinātā apjomā - daļa pacientu gāja vēl uz vecajām telpām, daļa uz jaunajām, taču jau no šodienas visi pacienti, un dienā tie ir vismaz 700 cilvēku, nāks uz jauno korpusu. Izņēmums ir oftalmoloģijas nodaļa, kas vēl pacientus kādu laiku pieņems vecajās telpās, un dermatoloģijas nodaļa, kas pagaidām jaunajā korpusā vēl nestrādās. Pacientiem zināmā mērā arī būs vairāk jāsarod ar jaunajām tehnoloģijām - jo jau pirms reģistrācijas poliklīnikā vajadzēs saprast, kādu datu aili nospiest uz skārienjutīgā displeja - radioloģiskais izmeklējums, poliklīnikas reģistrācija vai iestāties slimnīcā.

F64

Pamazām jauno korpusu apdzīvos arī slimnīcas vispārējās terapijas nodaļas, kuras atradīsies augšstāvos. Ceturtajā stāvā, piemēram, ir nefroloģijas nodaļa, kurā pacienti ārstēsies divvietīgās palātās - tās ir plašas un gaišas, pagaidām telpās ir izvietotas tikai gultas, un nodaļa vēl gaida visu nepieciešamo aparatūru, lai varētu uzņemt pacientus. Divas no nodaļas palātām ir izolācijas, kur uzturēsies pa vienam pacientam. Jaunā nodaļa ir uz pusi plašāka nekā vecā - ar 43 gultasvietām, tas ļaus uzņemt vairāk pacientu. Pacientu ērtībām ir arī virtuve, tāda ir arī ārstējošam personālam blakus ārstu un virsmāsas telpām. Palātu izveidē būtisku lomu noteicis jaunā korpusa dizains, jo ēka nav kvadrātveida, bet viļņveida, tādas - interesantas formas - ir arī atsevišķas palātas.

***

VIEDOKLIS

Ilze KREICBERGA, P. Stradiņa slimnīcas valdes priekšsēdētāja:

- Šodien Stradiņa slimnīcas jauno A korpusu atklājam oficiāli, taču, lai saprastu, kā norit darbs jaunajās telpās, jau divas dienas pacienti uz speciālistu konsultācijām dodas uz jauno korpusu. Pilnībā viss jaunais korpuss būs apdzīvots un iekārtots apmēram mēneša laikā. Es nepiedalījos šī korpusa projektēšanā, taču varu pateikt divas lietas: darba nodrošinājuma ziņā medicīnas personālam, iespējams, nav izdarīts viss, lai būtu perfekti, jo to ietekmēja šī visa lielā A korpusa īstenošanas sadalīšana divās daļās, taču ir redzams un jūtams, ka lielākais uzsvars ir likts uz pacientu ērtībām un funkcionaliāti. Telpas ir mūsdienīgas, plašas - esmu šāda arhitektūras stila piekritēja. Apkārtējās vides sakārtotība mobilizē cilvēkus un ļauj paraudzīties uz pasauli citādāk. Saspiestība un pārmērīgā pieticība nomāc gan fiziski, gan garīgi. Uzskatu, ka jaunās telpās būs liels ieguvums pacientiem un mediķiem. Līdz nākamās kārtas celtniecībai jāgaida vēl gads, pašlaik norit projektēšana. Arhitektoniskais risinājums būs sasaistīts ar šo korpusu, iespējams, ar dažām niansēm. Šodien, uzrunājot viesus un kolēģus, atturēšos runāt par problēmām, kas samilzušas veselības aprūpes jomā, protams, ļoti ceram uz valdības risinājumu, šķiet, ka valdība ir beidzot sapratusi, kāda ir situācija. Uzrunā es teikšu uzmundrinājuma vārdus visiem mediķiem, kas strādā slimnīcā, jo mēs labi saprotam, ka bez viņiem jaunais korpuss nebūtu nekas.

***

PACIENTU IEVĒRĪBAI

• P. Stradiņa slimnīcas A korpusā atrodas un no 1. jūnija sāk darbu

• Poliklīnika - Ambulatoro konsultāciju centrs, izņemot oftalmoloģijas nodaļu (tā uz jauno korpusu pārcelsies vēlāk) un dermatoloģijas nodaļu (tā atradīsies vecajā korpusā)

• Pacientu reģistrēšanās, stājoties stacionārā

• Manipulāciju telpas

• Mēneša laikā jaunajā korpusā sāks darbu vispārējās terapijas nodaļas:

• uroloģijas

• endokrinoloģijas

• reimatoloģijas

• otolaringoloģijas

• nefroloģijas

• gastroenteroloģijas

• endoskopiju

• Pirmajā stāvā ir divas reģistrācijas, kurās, pacientam atnākot, līdzīgi kā bankā ir jāpaņem numuriņš un jāgaida sava kārta pie reģistratora

• Viss process notiek elektroniski - arī poliklīnikā pie ārsta uz konsultāciju ir jāuzgaida, līdz virs durvīm parādās kārtas numurs, tikai tad durvis uz ārsta kabinetu automātiski atveras

• Papildinformācijai uzgaidāmajā telpā uz ekrāna ir gan pacienta kārtas numurs, gan kabineta numurs

• Ieeja jaunajā korpusā plānota no Ventspils ielas puses, tur ierīkota arī stāvvieta.

• Līdz jaunā korpusa pilnīgai iekārtošanai strādā Ambulatorais centrs ar ieeju no Pilsoņu ielas.

• A korpusa pirmajā stāvā atvērta kafejnīca

Avots: Neatkarīgā, Stradiņa slimnīca



Svarīgākais