Rīt - Bērnu aizsardzības diena; Latvijā ārpus savas ģimenes aug teju 7 tūkstoši bērnu

Attēlam ir ilustratīva nozīme © Scanpix

1. jūnijā, arī Latvijā atzīmē Starptautisko bērnu aizsardzības dienu. Bērniem veltīta diena dažādās valstīs tiek atzīmēta dažādos datumos. Tās aizsākumi meklējami 1925. gadā, kad Ženēvā norisinājās Pasaules konference bērnu labklājībai. Kopš 1950. gada Starptautisko bērnu aizsardzības dienu lielā daļā pasaules valstu atzīmē 1. jūnijā.

Kopš 2007. gada, kad papildināts likums "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām", arī Latvijā 1. jūnijs ir oficiāli atzīmējamā diena. Katra iedzīvotāja pienākums ir sargāt savu un citu bērnu drošību. Situācijās, kad konstatēti bērnu tiesību pārkāpumi, ir pienākums ziņot policijai, bāriņtiesai vai citai bērna tiesību aizsardzības institūcijai.

Daži skaitļi un fakti:

2016. gadā piedzimuši 21 763 bērni, 2017. gada pirmajos četros mēnešos ir piedzimis jau 6 561 bērns.

Latvijā ir vairāk nekā 200 tūkstošu ģimeņu ar bērniem līdz 18 gadu vecumam, no kurām gandrīz 40 tūkstoši ir daudzbērnu ģimenes, kuras ikdienā aprūpē trīs un vairāk bērnus.

Ir vairāk nekā 2 tūkstoši ģimeņu, kas ikdienā aprūpē sešus un vairāk bērnus.

2017. gada sākumā ārpusģimenes aprūpē atradās 6,9 tūkstoši bērnu, kuri dažādu iemeslu dēļ ir tikuši šķirti no savām ģimenēm.

2017. gadā stājušies spēkā grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā, kas paredz, ka bērnam pašam un citām personām ir tiesības vērsties pēc palīdzības bērna tiesību aizsardzības institūcijās un citās valsts un pašvaldību institūcijā. Tāpat Bērnu tiesību aizsardzības likumā ir iekļauti principi bērna aizsardzībai no smēķēšanas, alkoholisko un enerģijas dzērienu ietekmes.

No 2017. gada 1. aprīļa palielināts apgādnieka zaudējuma pensijas apmērs no 42 eiro līdz minimālo uzturlīdzekļu apmēram par bērnu 92 un 111 eiro apmērā.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.