Pirms 10 gadiem Valdis Zatlers kļuva par Latvijas prezidentu

© Mārtiņš Cīrulis/ f64 photo agency

Šomēnes aprit tieši desmit gadi, kopš Valdis Zatlers tika ievēlēts par Latvijas Republikas prezidentu. Lai arī viņš prezidenta amatā bija tikai vienu termiņu (četrus gadus) tomēr viņš ir iegājis vēsturē ar savu lēmumu atlaist Saeimu.

f64

Valdis Zatlers ir dzimis 1955. gada 22. martā. Viņš ir precējies ar Lilitu Zatleri un viņam ir trīs bērni. Bijušais Latvijas prezidents savas skolas gaitas uzsāka Rīgas 50. vidusskolā, savukārt pēc tam ieguva ārsta profesiju Rīgas medicīnas institūtā.

f64

2007. gada maijā, Valdis Zatlers tika ievēlēts par Latvijas prezidentu un jau 2007. gada 8. jūlijā viņš oficiāli ieņēma šo amatu. 2011. gada 16. martā V. Zatlers publiski paziņo, ka ir gatavs kandidēt uz Valsts prezidenta amatu otrajam prezidentūras termiņam vasarā gaidāmajās vēlēšanās.

Dmitrijs Suļžics/ f64 photo agency

V. Zatlers vēsturē vienmēr tiks pieminēts kā prezidents, kurš atlaida Saeimu, jo 2011. gada 28. maijā, pamatojies uz Satversmes 48.pantu, Valsts prezidents Valdis Zatlers rosināja atlaist Saeimu. Zatlers akcentēja, ka 26.maija Saeimas balsojums, kas nedeva atļauju Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam veikt kratīšanu Saeimas deputāta Aināra Šlesera (PLL) dzīvesvietā, ''ir kā sirēna, kas brīdina par nopietnu konfliktu starp likumdevēju un tiesisko varu''. Saeima savā balsojumā izrādīja necieņu pret tiesu varu, uzsvēra Zatlers, un tā nav pirmā reize - 9.Saeima neapstiprināja amatā ģenerālprokuroru, kuru virzīja tiesu varas augstākā amatpersona

2011.gada 2.jūnijā V. Zatlers netiek atkārtoti ievēlēts par Valsts prezidentu.

Ilze Zvēra/ f64 photo agency

Latvijā

Jāvērtē, vai un kā sankciju piemērošana nelietderīgi naudu tērējušām iestādēm ietekmētu iestāžu pakalpojumu saņēmējus - iedzīvotājus, uzņēmējus un nevalstiskās organizācijas, komentējot Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča priekšlikumu, aģentūrai LETA pauda Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Svarīgākais