Būtiski palielinās ciparu TV pieejamība

Līdz šim izskanēja pārmetumi, ka jaunā ciparu televīzija (TV) daudzviet nav pieejama, bet pēc šīs nedēļas, kad Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) līdz 22. aprīlim veiks radiofrekvenču kanālu maiņu, sūdzībām nevajadzētu būt. Frekvenču kanālu maiņa nozīmē grozījumus esošajā sistēmā, tas ir, ja līdz šim varēja redzēt piecus bezmaksas kanālus, tad pēc ceturtdienas daudz vairāk skatītājiem būs pieejami arī maksas kanāli.

Pateicoties kanālu nosacītai pārcelšanai, uzlabosies bezmaksas TV kanālu uztveramība ciparu apraidē visā Latvijas teritorijā, kā arī tiks palielināta Virszemes TV maksas kanālu apraides teritorija.

"Ja no rīta, ieslēdzot televizoru, TV kanāli ir pazuduši no ierastajām frekvencēm, Virszemes TV skatītājiem ir vienkārši jāveic TV programmu automātiskā meklēšana, un dekoders pats atradīs vajadzīgo programmu," skaidro LVRTC tehniskais direktors Māris Rutks.

Pēc kanālu pārkārtošanas frekvencēs TV ekrānā var parādīties dažādi uzraksti – vājš signāls, nav programmu, digitālās plūsmas atjaunošana u. c. Var arī neparādīties nekāds uzraksts, bet ekrānā būs melna bilde. "Jebkurā gadījumā – aicinu cilvēkus nesatraukties, bet brīdī, kad pazūd kanāli, veikt automātisko kanālu meklēšanu," uzsver M. Rutks.

Ja neizdodas kanālu pārskenēšanu veikt pašu spēkiem, iedzīvotāji aicināti zvanīt uz klientu servisa tālruni 177, un operatori palīdzēs soli pa solim to veikt.

Šīs izmaiņas, kuras bija iespējams īstenot, atbrīvojoties frekvenču resursiem analogajā apraidē, neattiecas uz maksas televīzijas skatītājiem, kuri šobrīd lieto kabeļtelevīzijas, satelīttelevīzijas un interaktīvās TV pakalpojumus, kā arī uz tiem iedzīvotājiem, kuri vēl skatās analogo TV.

Jaunākie Lattelecom dati liecina, ka divus mēnešus pirms analogās apraides pārtraukšanas lielākā daļa analogās TV skatītāju ir pārgājuši uz Virszemes TV, kas liecina, ka projekts veiksmīgi rit savu gaitu. Pēc Nacionālās radio un televīzijas padomes datiem, kopējais analogās TV skatītāju skaits valstī bija 220 000. Pēc Lattelecom aplēsēm, Virszemes TV skatās jau vismaz 160 000 mājsaimniecību.

Ciparu TV signāls tiek nodrošināts 99,6 procentu valsts teritorijas, ko apliecina LVRTC veiktie mērījumi – pretstatā analogajai apraidei, kas vispār nebija pieejama 10 procentiem teritorijas, bet atsevišķus komerckanālus apraidīja tikai 50 procentos valsts.

Svarīgākais