Petīciju par Maizīša virzīšanu ģenerālprokurora amatam parakstījušas 2747 personas

Interneta vietnē "www.ipetitions.com/petition/partiesiskuvalsti" publicēto petīcija, kurā Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs tiek aicināts visdrīzākajā laikā izvirzīt vēlreiz Jāņa Maizīša kandidatūru ģenerālprokurora amatam, parakstījušas 2737 personas.

Pārskatot parakstītāju vārdus, redzams, ka bez sabiedrībā populāriem cilvēkiem petīciju parakstījis arī kāds Osams bin Ladens, kā arī virkne anonīmu parakstītāju.

Kā ziņots, bez bijušajiem Valsts prezidentiem - Vairas Vīķes-Freibergas un Gunta Ulmaņa, petīciju parakstījusi arī "Meierovica biedrības par progresīvām pārmaiņām" dibinātāja un laikraksta "Diena" bijusī galvenā redaktore Sarmīte Ēlerte, sabiedrība par atklātību "Delna" u.c.

Eksprezidentes sekretāre Daina Lasmane aģentūrai LETA apstiprināja, ka Vīķe-Freiberga ir viena no iniciatorēm šādas petīcijas tapšanai.

Tāpat petīcijā prasīts nākamo ģenerālprokuroru izvēlēties atklātā balsojumā.

"Ņemot vērā, ka Saeima divas reizes bez argumentācijas noraidījusi Augstākās tiesas priekšsēdētāja Ivara Bičkoviča ieteiktos kandidātus augstiem amatiem tieslietu sistēmā - Māri Vīgantu un Jāni Maizīti, aicinām Bičkoviča kungu izmantot savas likumā paredzētās tiesības un visdrīzākajā laikā izvirzīt vēlreiz Jāņa Maizīša kandidatūru ģenerālprokurora amatam," teikts petīcijā.

Tajā norādīts, ka, "ņemot vērā, ka balsojumā par ģenerālprokurora apstiprināšanu daļa Saeimas deputātu ir klaji demonstrējuši savu melīgumu, publiski atbalstot Jāņa Maizīša kandidatūru, bet slēgtā balsojumā balsojot pret to, aicinām deputātus šai ārkārtas situācijā pieņemt nepieciešamo lēmumu par atklātu balsojumu šajā jautājumā".

Petīcijā secināts, ka Saeimas deputāti, bez argumentācijas ignorējot Augstākās tiesas priekšsēdētāja ieteikumus, "ir radījuši tiesiskā nihilisma atmosfēru valstī".

"Gļēvi melojot par savu nostāju ģenerālprokurora kandidatūras lietā, atsevišķi Saeimas deputāti ir pārkāpuši deputātu zvērestu, kurā solījuši savus pienākumus pildīt godīgi un pēc labākās apziņas. Slēpjoties aiz slepenā balsojuma piesega, viņi ir metuši aizdomu ēnu uz visu Saeimu un devuši smagu triecienu Latvijas parlamentārai demokrātijai," apgalvo petīcijas autori.

Iepriekš Bičkovičs paziņoja, ka līdz 11.maijam, kad beidzas tagadējā ģenerālprokurora Maizīša pilnvaras, nevirzīs jaunu šī amata kandidātu.

Pēc viņa domām, līdz esošā ģenerālprokurora pilnvaru beigām jebkura kandidāta izvirzīšana būtu sasteigta, tāpēc līdz 11.maijam tas netiks darīts.

Kā ziņots, Saeima 15.aprīlī ģenerālprokurora amatā uz trešo termiņu tomēr neievēlēja pašreizējo Ģenerālprokuratūras vadītāju. Par Maizīša atkārtotu ievēlēšanu balsoja 45, pret bija 47 deputāti.

Tā kā balsojums bija aizklāts, nav zināms precīzs balsu sadalījums, taču iepriekš atbalstu Maizītim solīja gandrīz visas Saeimā pārstāvētās partijas, izņemot Zaļo un zemnieku savienības un Latvijas pirmās partijas/"Latvijas ceļa" deputātus, kuriem bija brīvais balsojums.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais