Latvijā gadā notiek simts zemestrīces

zemestrīce © skanpix

Latvijā gadā notiek aptuveni simts zemestrīces. Tā norāda Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) Ģeoloģijas nodaļas vadītājs Uldis Nulle.

Katru dienu LVĢMC no Slīteres seismoloģiskās stacijas tiek saņemta informācija par seismiskiem notikumiem. Kā piemēru Nulle analizēja 9.septembra Slīteres stacijā reģistrētos deviņus seismiskos notikumus Baltijas valstīs. Šoreiz neviens no tiem nav reģistrēts Latvijā. Vairāki notikumi ir reģistrēti Igaunijas ziemeļos, viens notikums ir noticis starp Kolkas ragu un Zviedriju un vēl viens Gotlandes ieplakā.

"Civilās aizsardzības likums paredz, ka LVĢMC par zemestrīci Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam (VUGD) ziņo tikai tajā gadījumā, ja ir skaidri zināms, ka tā ir zemestrīce un varētu pastāvēt draudi iedzīvotāju drošībai. Par katru seismisko notikumu LVĢMC neinformē ne VUGD, ne plašsaziņas līdzekļus. Neuzskatu, ka lieki būtu jāsatrauc iedzīvotāji, ziņojot par katru seismisko notikumu, jo ir cilvēki, kuri jūt vismazākās zemes svārstības, un ir cilvēki, kuri nebūs jutuši trīs balles pēc Rihtera skalas stipru zemestrīci," stāstīja Nulle.

Viņš sacīja, ka teorētiski zemestrīce arī Latvijā ir iespējama, tikai jautājums ir par šīs zemestrīces stiprumu. "Latvija ir Baltijas vairoga dienvidu nogāze, kur ir ļoti bieza nogulumiežu sega, kas ir kā spilvens, kurš apslāpē kustības zemes garozā. Taču pilnīgi izslēgt zemestrīces iespējamību nedrīkst. Kā piemēru var minēt zemestrīci Kaļiņingradas apgabalā, arī Latvijā cilvēki pirms vairākiem gadiem sajuta zemes grūdienus," atceras Nulle.

Viņš noraidīja plašsaziņas līdzekļos izskanējušo informāciju, ka Salaspilī 9.septembrī ir reģistrēta zemestrīce. Šādu faktu LVĢMC nevarēja apstiprināt.

LVĢMC veic anketēšanu ar mērķi noskaidrot seismisko satricinājumu raksturu un intensitāti. LVĢMC mājaslapā "www.meteo.lv" ir publicēta seismisko notikumu novērojumu anketa, kuru iedzīvotāji, kuri ir novērojuši seismiskos satricinājumus, var aizpildīt un nosūtīt LVĢMC.

Jau ziņots, ka Latvijā seismiskos notikumus reģistrē divas seismoloģiskās stacijas - Slīterē un Valmieras rajonā. To reģistrētā informācija tiek analizēta gan Latvijā, gan nosūtīta starptautiskām organizācijām.

Svarīgākais