Latvijā visstraujāk Eiropā samazinājies autoavārijās bojāgājušo skaits

Jaunākie Eiropas Savienības satiksmes negadījumu reģistra dati vēsta, ka Latvija ir pirmajā vietā bojāgājušo skaita samazināšanas ziņā. Salīdzinājumā ar 2001. gadu sasniegts 55% samazinājums.

Arī parējās Baltijas valstis sasniegušas ievērojamus uzlabojumus - Igaunija atrodas trešā vietā ar 50% samazinājumu, bet Lietuva ieņem piekto vietu ar 48% kritumu. Vidējais Eiropas Savienības rādītājs ir 35%, kas parāda būtisko uzlabojumu satiksmes drošības ziņā, nra.lv informēja Ceļu satiksmes drošības direkcijas sabiedrisko attiecību speciāliste Alise Kleinberga.

"Atzinīgi vērtējami sasniegumi satiksmes drošības jomā! Labos rezultātus izdevies panākt koordinētā atbildīgo institūciju sadarbībā. Tāpēc iesāktais pareizais ceļš jāturpina, pie sasniegtā apstāties nedrīkst", norāda satiksmes ministrs Kaspars Gerhards.

Šāds panākums ir ļoti svarīgs, jo tas liecina, ka dodamies pareizā virzienā un ka veiktais ieguldījums nav bijis veltīgs. Ir paveikti nozīmīgi darbi likumdošanas jomā, uzlaboti satiksmes dalībnieku kontroles mehānismi, kā arī īstenotas regulāras sabiedrību informējošas kampaņas. Tāpat arī ņemta vērā ārvalstu pieredze (piemēram, fotoradaru ieviešana), lai satiksmes drošība tiktu uzlabota iespējami labākajos veidos.

Nenoliedzami, ka augstākie rezultāti sasniegti pēdējos gados, kad uzlabojusies gan satiksmes dalībnieku izpratne par savu un citu drošību, gan pieaudzis jauno transportlīdzekļu skaits (līdz 2008. gada vidum), gan arī pieņemti stingrāki soda mēri un pieaugusi satiksmes dalībnieku kontroles efektivitāte. Jāsaka, ka satiksmes intensitātes apjomam nav bijusi būtiska loma bojā gājušo skaita samazināšanā - letālu negadījumu skaits krities gan 2007. gadā, kad satiksmes intensitāte bija visaugstākā, gan 2009. gadā, kad tā nedaudz samazinājās.

Tā kā Veronas deklarācijā noteiktie mērķi (bojāgājušo skaita samazināšana par 50% līdz 2010. gadam) ir sasniegti, tuvākie nākotnes plāni attiecināmi uz Latvijas Ceļu satiksmes drošības programmā noteiktajiem mērķiem, kas paredz, ka līdz 2013. gadam bojā gājušo skaits salīdzinājumā ar 2001. gadu jāsamazina par 70%, t.i., to skaits nedrīkst pārsniegt 160 dzīvības.

Šobrīd jau skaidri noteiktas jomas, kurās vēl jāveic būtiski uzlabojumi. Tā ir likumdošanas pilnveidošana, mazaizsargāto satiksmes dalībnieku drošības uzlabošana, sabiedrības izglītošana, ceļu infrastruktūras attīstīšana un citi nozīmīgi projekti.

Svarīgākais