Islandes vulkāns rada pamatīgus zaudējumus

© Reuters

Atcelti visi avioreisi, pārpildītas viesnīcas – tāda situācija bija novērojama aizvadītajā nedēļas nogalē Rīgā, taču Islandes vulkāna sekas radīs pamatīgus zaudējumus tūrisma nozarei kopumā, uzskata eksperti.

Atcelti tūkstošiem reisu

Latvijas lidsabiedrības airBaltic pārstāvis Jānis Vanags Neatkarīgajai pastāstīja, ka pagaidām ir grūti prognozēt, kad atsāksies lidojumi no Rīgas, jo visas aviācijas meteoroloģiskās prognozes Eiropai top Lielbritānijā. "Latvijā šādi mērījumi nenotiek, un tāpēc mēs visu laiku gaidām ziņu no Apvienotās Karalistes, kad varēs atsākt lidojumus," komentē J. Vanags.

airBaltic pagaidām konkrētus aprēķinus par radītajiem zaudējumiem neprecizē, to sola publisko rīt, jo šobrīd prioritāte esot palīdzēt pasažieriem. Kopumā Eiropā ir atcelti vairāk nekā 50 000 lidojumu un līdz ar to, pēc aptuvenām aplēsēm, apmēram 6 000 000 pasažieru nācās meklēt alternatīvas ceļošanai.

Viesnīcām ziedu laiki

"Īstermiņā pāris dienas vinnējam, jo tāds piepildījums, kāds bija pagājušajā nedēļā, viesnīcā nebija bijis. Īsāk sakot, bija vareni. Taču tagad iestājas paģiras, tas ir, lielākais ienākošais tūristu skaits ierodas ar lidmašīnām. Tagad šī iespēja ir paralizēta. Mēs jau redzam, ka šonedēļ ir atcelta Čehijas prezidenta un uzņēmēju delegācijas vizīte. Tā iet secen. Nez ko darīs Latvijas sportistu izlases, jo ir paredzētas draudzības spēles un tām nāksies izpalikt," radušos situāciju analizē Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas (LVRA) un viesnīcas Islande Hotel vadītājs Jānis Naglis.

Brauc ar taksometriem

LVRA vadītājs norāda, ka daļa iedzīvotāju, kam bija nepieciešamība nokļūt Eiropā, izmantoja taksometru pakalpojumus, tā vakar salātzaļie BalticTaxi devās uz Londonu un Vīni. "Faktiski ir iestājušies ļoti sarežģīti laiki – mēs aizvedam pasažierus uz Eiropas valstu galvaspilsētām, taču atpakaļ esam spiesti braukt tukšā. Taksometru vadītāji brauc uz ārvalstu lidostām, lai pasažierus atvestu uz Rīgu, taču tur neviena vienkārši nav. Nekas neatliek, kā braukt atpakaļ tukšā," piebilst BalticTaxi līdzīpašnieks J. Naglis.

Slēgtās gaisa satiksmes dēļ Rīga Taxi vairāk nekā 50 taksometru devās uz tālākiem punktiem gan Baltijas valstīs, gan arī Eiropā, lai savus klientus nogādātu mājās vai uz būtiskiem pasākumiem, kas nevar tikt kavēti vai atlikti gaisa satiksmes ierobežojumu dēļ.

Rīga Taxi valdes priekšsēdētājs Genādijs Aksjonovs informē, ka iepretim prognozētajai dīkstāvei pie pašlaik nestrādājošās lidostas Rīga taksometru vadītāji ir sagaidījuši milzu atsaucību un nekad iepriekš nepiedzīvotu tālo braucienu skaitu.

Viņš precizē, ka mašīnas devušās gan uz Tallinu, Viļņu, Kauņu, Klaipēdu, arī Varšavu un Berlīni. Kā tālākos reisus Riga Taxi vadītājs minēja Kopenhāgenu un Londonu.

Izmanto jūras ceļus

Tie pasažieri, kuriem bija nepieciešams nokļūt Zviedrijā vai Somijā, brīvdienās esot izmantojuši prāmjus. Tallink Latvija mārketinga direktore Baiba Muceniece Neatkarīgajai stāsta, ka "pieprasījums brīvdienās ir būtiski palielinājies. Jūtam, ka palielinājies pieprasījums tieši vienā virzienā, un tas ir novērojams pilnīgi visās Tallink līnijās, kas kursē Baltijas jūrā. Mūsu kuģiem ir maršrutu sinerģija, jo ir iespējami savienojumi, piemēram, Rīga–Stokholma–Turku vai Helsinki".

Palīdz Ārlietu ministrija

Ārlietu ministrija (ĀM) savā mājaslapā ievietojusi aktuālo informāciju ceļotājiem saistībā ar Islandes vulkāna izvirduma radīto gaisa satiksmes apstādināšanu vairāk nekā 20 Eiropas valstīs, informēja ĀM preses sekretārs Rets Plēsums. ĀM iesaka ceļotājiem sekot līdzi informācijai lidsabiedrību un lidostu interneta mājaslapās, kā arī informācijas iegūšanai par iegādātās aviobiļetes apmainīšanu vai atcelšanu sazināties ar aviokompāniju vai tūrisma firmu, kurā biļete iegādāta, ziņo LETA. ĀM mudina valsts piederīgos, ja tie atrodas ārvalstīs un nespēj tikt atpakaļ uz Latviju, sazināties ar aviokompāniju, izvēlēties alternatīvus ceļošanas veidus un saglabāt izdevumu apliecinošus dokumentus, lai vēlāk pieprasītu kompensāciju no aviokompānijas vai apdrošināšanas firmas. Materiālas palīdzības nepieciešamības gadījumā ĀM rosina izmantot kompāniju starpniecību, kas veic naudas pārskaitījumus. ĀM norāda: ja beidzies vīzas derīguma termiņš, nepieciešams sazināties ar aviokompāniju. Savukārt konsulārās palīdzības saņemšanai cilvēkiem jāvēršas ĀM Konsulārajā departamentā darba dienās pa tālruņiem 67016364 vai 80005905, bet ārpus darba laika jāzvana uz ārkārtas situāciju mobilo tālruni 29287398 vai Latvijas diplomātiskajām un konsulārajām pārstāvniecībām ārvalstīs.

Svarīgākais