Aktuālo informāciju par problēmām gaisa satiksmē var uzzināt Ārlietu ministrijas interneta lapā

Ārlietu ministrija (ĀM) savā mājaslapā ievietojusi aktuālo informāciju ceļotājiem saistībā ar Islandes vulkāna izvirduma radīto gaisa satiksmes apstādināšanu vairāk nekā 20 Eiropas valstīs.

ĀM iesaka ceļotājiem sekot līdzi informācijai lidsabiedrību un lidostu interneta mājaslapās, kā arī informācijas iegūšanai par iegādātās aviobiļetes apmainīšanu vai atcelšanu sazināties ar aviokompāniju vai tūrisma firmu, kurā biļete iegādāta.

ĀM mudina valstspiederīgos, ja tie atrodas ārvalstīs un nespēj tikt atpakaļ uz Latviju, sazināties ar aviokompāniju, izvēlēties alternatīvus ceļošanas veidus un saglabāt izdevumu apliecinošus dokumentus, lai vēlāk pieprasītu kompensāciju no aviokompānijas vai apdrošināšanas firmas.

Materiālas palīdzības nepieciešamības gadījumā ĀM rosina izmantot kompāniju starpniecību, kas veic naudas pārskaitījumus.

ĀM norāda: ja beidzies vīzas derīguma termiņš, nepieciešams sazināties ar aviokompāniju.

Savukārt konsulārās palīdzības saņemšanai cilvēkiem jāvēršas ĀM Konsulārajā departamentā darba dienās pa tālruņiem 67 01 63 64 vai 80 00 59 05, bet ārpus darba laika zvanīt uz ārkārtas situāciju mobilo tālruni 29 28 73 98 vai zvanīt Latvijas diplomātiskajām un konsulārajām pārstāvniecībām ārvalstīs.

Gaisa satiksmes haosa dēļ nav būtiski palielinājies to Latvijas valstspiederīgo skaits, kuri vēršas pēc palīdzības mūsu valsts pārstāvniecībās ārvalstīs.

Lai arī mūsu valsts pārstāvniecības ārvalstīs bijušas gatavas, ka Latvijas valstspiederīgie pastiprināti varētu vērsties pēc palīdzības vēstniecībās, būtiski, salīdzinot ar ikdienu, palīdzības lūgumu skaits nav palielinājies.

Salīdzinoši vairāk palīdzība lūgta Itālijā, Spānijā, Gruzijā un Lielbritānijā.

Piemēram, Itālijā kādai skolnieku grupai noorganizēta apmešanās viesnīcā, kamēr pie viņiem no Latvijas aizbrauks autobuss, kas jauniešus nogādās Latvijā. Savukārt Londonā kāds vīrietis palicis bez iztikas līdzekļiem, tādēļ ar vēstniecības starpniecību piederīgie Latvijā viņam pārskaitījuši finanšu līdzekļus.

Svarīgākais