TB/LNNK: Elektronisko mediju likumā jāgarantē pēc iespējas lielāks latviešu valodas apjoms

Elektronisko mediju likumā jāgarantē pēc iespējas lielāks latviešu valodas apjoms elektroniskajos medijos, - teikts apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (TB/LNNK) priekšvēlēšanu programmā nacionālo jautājumu risināšanai, ko šodien plāno pieņemt partijas kongresā.

Programmā uzsvērts, ka filmas un raidījumi televīzijā jārāda oriģinālvalodā ar latviešu subtitriem, nepieļaujot krievu valodas dominanci, bet bērniem paredzētās filmas jāturpina dublēt. Par normu esot jākļūst praksei, ka Latvijas valsts un pašvaldību amatpersonas Latvijas plašsaziņas līdzekļiem informāciju sniedz tikai valsts valodā.

"Milzīgais daudzums raidījumu un filmu krieviski televīzijā, krievu titri kinoteātros, kabeļtelevīzijas un ciparu televīzijas, kur vispār nav piedāvājumu bez Krievijas kanāliem, attālina Latvijas iedzīvotājus no rietumnieciska domāšanas veida un tuvina tos "krievu pasaulei"," secinājusi TB/LNNK.

Vienlaikus TB/LNNK atzīst ka ikdienas dzīvē latviešu valoda vēl nav kļuvusi par galveno saziņas valodu valstī, bet Latvijas valstij ir jācīnās pret divvalodību un jāstiprina latviešu valodas pozīcijas visās dzīves jomās, īpaši plašsaziņas līdzekļos un komercdarbībā.

TB/LNNK skatījumā jāiestrādā likumdošanā norma, kas garantētu, ka darbā apkalpojošā sfērā tiek pieņemti cilvēki arī bez krievu valodas zināšanām, lai novērstu situācijas, kad latviešu jauniešus bez krievu valodas zināšanas nepieņem darbā un viņi darba meklējumos spiesti pamest Latviju.

Partijas pārliecība ir, ka valsts un pašvaldību finansētajās skolās bezmaksas pamatizglītība un vidējā izglītība jāsniedz tikai valsts valodā, pāreju nodrošinot pakāpeniski, sākot ar 1.klasi. Šī norma esot jānostiprina arī Satversmē. Savukārt valsts augstskolās, izņemot svešvalodu studijas, arī turpmāk izglītība esot jāsniedz latviešu valodā un vēl pieļaujamas esot tikai Eiropas Savienības oficiālās valodas, bet ne krievu valoda.

"Kultūra ir pamats humānās vērtībās balstītas sabiedrības attīstībai, latviskās identitātes stiprināšanai un latviešu nācijas pastāvēšanai," teikts partijas programmā.

TB/LNNK atbalstīšot kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanu un popularizēšanu, māksliniecisko jaunradi, lībiešu kultūras mantojuma un valodas saglabāšanu, starptautiskus kultūras un mākslas sakarus.

Saviem vēlētājiem TB/LNNK sola arī turpmāk visos starptautiskajos līmeņos uzsvērt, ka totalitārā komunisma noziegumi ir pielīdzināmi nacionālsociālisma noziegumiem un uzstāt uz vispārēju šī fakta atzīšanu.

"Kamēr Krievija nevēlēsies objektīvi izvērtēt 2.pasaules kara notikumus un uzturēs Staļina vēstures versiju, tikmēr tas traucēs abu valstu attiecībām. Ar pārmetumiem Latvijai par vēstures viltošanu un nacisma slavināšanu Krievija turpina izturēties kā Aukstā kara "Ļaunuma impērija". Tikai pēc Krievijas atzīšanās, ka PSRS ir nelikumīgi okupējusi un anektējusi Latviju, pēc tās nožēlas un atvainošanās varēs uzsākt abu valstu attiecības krietni konstruktīvākā gultnē kā divām līdzvērtīgām valstīm pienāktos," norādīts programmā.

TB/LNNK uzskata, ka 9.maiju Latvijā svinēt kā uzvaras dienu ir amorāli, jo šajā dienā Latvija 1945.gadā atkārtoti tika pakļauta padomju okupācijai. "Daudzi, kas pulcējas pie pieminekļa Pārdaugavā, izrāda okupantiem raksturīgu attieksmi un šo dienu atzīmē kā uzvaru pār Latvijas valsti. Tāpat kā Latvija nenorāda Krievijai, svinēt vai nesvinēt 9.maiju, tā Krievija nevar norādīt Latvijai, kā pieminēt 16.martu. Krievijai nav tiesību aizrādīt citai valstij, ka tās iedzīvotāji ar ieročiem rokās cīnījušies pret okupantu armiju, pat, ja šī armija bijusi krievu," sacīts šodien kongresā pieņemtajā programmā.

Partijas skatījumā Latvijā ir nepieciešama cita demogrāfiskā politika, kas ceļ latviešu dzimstību, mazina latviešu izceļošanu, vairo nelatviešu izceļošanu un mazina nelatviešu ieceļošanu, kā arī veicina nelatviešu pārtautošanu latviešu vidē.

Augstākas latviešu dzimstības pamats esot latviešu saimnieka stāvokļa nostiprināšana. Tāpat tiek akcentēts, ka Latvijai jāveicina krievvalodīgo iesaistīšanās Krievijas tautiešu atgriešanās programmās un arī patstāvīgi jāpalīdz repatriantiem ar padomu un pārcelšanās pabalstiem. "Kad saimniecība atgūsies un aktualizēsies ārzemju darbaspēka piesaiste, jāapvieno demogrāfiskā un saimniecības politika, lai saimniecība attīstās intensīvi, ar augstāku darba ražību, nevis ekstensīvi, ar lētāku darbaspēku. Nav pieļaujami viesstrādnieki no bijušās PSRS, lai nepapildinātu jau tā pārāk lielo krievvalodīgo kopienu, kā arī no zemēm ar kardināli atšķirīgu vērtību izpratni un uzvedību. Robeža slēdzama arī ES uzspiestiem "bēgļiem" un "patvēruma meklētājiem"," savu politisko pārliecību pauž TB/LNNK.

Kā ziņots, šodien notiek TB/LNNK 14.kongress, kurā partija prezentē priekšvēlēšanu piedāvājumu vēlētājiem, ievēlē jaunus apvienības valdes locekļus un valdes priekšsēdētāju, kā arī spriež par turpmāko taktiku sarunās ar iespējamajiem partneriem startam Saeimas vēlēšanās.