Joprojām augsts pieprasījums pēc biļetēm uz starptautiskajiem autobusu un vilcienu reisiem

Saistībā ar atceltajiem lidojumiem no starptautiskās lidostas "Rīga" joprojām ir augsts pieprasījums pēc biļetēm uz starptautiskajiem vilcienu un autobusu reisiem, aģentūra LETA uzzināja VAS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) un Rīgas autoostā.

LDz preses pārstāvis Māris Ozols aģentūrai LETA sacīja, ka arī šodien ir liels pieprasījums pēc vilcienu biļetēm uz starptautiskajiem vilcienu reisiem, taču pagaidām vietu vagonos pietiek.

"Ja pieprasījums vēl vairāk palielināsies, lemsim, kā to apmierināt. Iespējams, pašreizējiem sastāviem varētu pievienot papildu vagonus, taču pašlaik tas vēl nav nepieciešams," skaidroja Ozols.

Būtiski audzis pieprasījums arī pēc biļetēm uz starptautiskajiem autobusu reisiem. Kā aģentūrai LETA sacīja AS "Rīgas starptautiskā autoosta" zāles administratore, liela interese ir par autobusu reisiem uz Angliju, Poliju, Ukrainu.

Daudziem cilvēkiem nākas atteikt, jo vietu skaits pašreizējos reisos ir ierobežots, bet papildu reisus tik straujos tempos nodrošināt nevar, tam vajadzīgas licences. "Cik iespējams, ieviešam papildu reisus. Pašlaik jau ir papildu reisi uz Tallinu un Varšavu," skaidroja administratore.

Visvairāk autoostā cilvēki interesējas par iespējām ar autobusu nokļūt Tallinā, lai ar prāmi dotos tālāk uz Skandināvijas valstīm, un Varšavā, no kurienes ir daudz reisu uz dažādām vietām Eiropā.

No "Rīgas starptautiskās autoostas" kursē trīs starptautisko autobusu pārvadātāji - "Eurolines", "Ecolines" un arī "Hansabuss Latvia".

Kā ziņots, lidojumi no starptautiskās lidostas "Rīga" atcelti līdz plkst.3 naktī, aģentūrai LETA pastāstīja lidostas preses sekretārs Mārtiņš Langrāts.

Gan ielidojošie, gan izlidojošie reisi atcelti saistībā ar to, ka līdz plkst.3 ir slēgta gaisa telpa virs Latvijas.

Civilās aviācijas aģentūrās vadītājs Māris Gorodcovs aģentūrai LETA norādīja, ka lēmumu par to, vai atļaut lidojumus pēc plkst.3 naktī tiks pieņemts šovakar ap plkst.22.

Jau ziņots, ka Īslandes vulkāna darbības dēļ situācija nemainīsies vismaz līdz svētdienas rītam, - vulkāns turpina izvirst, tā pelni izplatās lielākajā daļā Eiropas. Pelnu mākonis joprojām atrodas arī virs Latvijas, aģentūru LETA informēja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) aviācijas sinoptiķis Jānis Vēveris.

Virs Latvijas esošais putekļu mākonis lēnām virzās uz Austrumiem, taču no Īslandes nāk klāt jaunas putekļu masas. Pašlaik šīs putekļu masas izpletušās lielākajā daļā Eiropas.

Īslandes vulkāna pelnu mākoņa izplešanās dēļ Eiropas gaisa telpa no Lielbritānijas līdz Baltijas valstīm un dienvidos līdz Ukrainai un Serbijai arī sestdien būs pilnīgi vai daļēji slēgta.

"Eurocontrol", kas koordinē gaisa satiksmi 38 valstīs, apliecināja, ka pelnu mākonis virzās austrumu un dienvidaustrumu virzienā, turklāt brīdināja "par nopietniem gaisa satiksmes traucējumiem [sestdien]".

Austrija, Beļģija, Čehija, Dānija, Francija, Igaunija, Latvija, Lielbritānija, Nīderlande, Polija, Rumānija, Slovākija, Somija, Spānija, Šveice, Ukraina, Ungārija, Vācija slēgušas lielāko daļu gaisa telpas. Arī Serbija, Itālija un Baltkrievija slēgušas savu gaisa telpu daļēji, bet Bosnija - pilnībā.

Ukraina sestdien paziņoja, ka slēdz valsts galveno starptautisko lidostu Kijevā, kā arī teju vai visas pārējās valsts lidostas.

"Kijevas Borispoles lidosta tiek slēgta līdz plkst.12 (pēc Griničas laika; plkst.15 pēc Latvijas laika), jo mākonis jau atrodas virs Ukrainas," televīzijā pavēstīja nacionālais aviācijas informācijas dienests. Vienīgi Odesas un Simferopoles lidostas darbu turpina.

Lietuva un Norvēģija paziņojušas, ka lidojumus pakāpeniski atsāk. Zviedrijā gaisa telpa ir atvērta, bet atļauja komerciālajiem lidojumiem netiek dota. Īslandes lidostas strādā.

Zemo cenu lidsabiedrība "Ryanair" līdz pirmdienai plkst.12 (pēc Griničas laika; plkst.15 pēc Latvijas laika) atcēlusi visus lidojumus Skandināvijas un Baltijas valstīs.

Lidmašīnām mēģinot lidot caur vulkānisko putekļu mākoņiem, to dzinēji var aizsērēt un pārtraukt darboties, norāda aviācijas amatpersonas, skaidrojot, kāpēc notikusi nepieredzēti plašā lidostu slēgšana.

Svarīgākais